Siirry sisältöön

Koronaviruksen vaikutukset Kurikan kaupungin palveluihin

Sivu päivitetty 15.1.2021. Päivitetty Aluehallintoviraston uudet rajoitukset ja vapaa-aikapalveluiden poikkeusjärjestelyt.

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta löytyy THL:n ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta:

THL:n ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset uutiset

Tältä sivulta löydät tietoa näistä aiheista:

 • Kasvomaskisuositus
 • Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan
 • Tapahtumia koskevat ohjeistukset
 • Miten suojautua koronavirustartunnalta?
 • Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?
 • Tärkeitä yhteystietoja tuen ja avun saamiseen

Kasvomaskisuositus

Kurikan kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven kirjastoilla.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki suosittelee kasvomaskien käyttöä seuraavia tilanteissa:

 • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää

Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista, joissa maskin käyttöä suositellaan:

 • Kaupat ja ostoskeskukset
 • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
 • Postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Uimahallit, maauimalat kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat
 • Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat
 • Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat
 • Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat
 • Museot ja galleriat
 • Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja
 • Festivaalit ja markkinat jos sisätiloja
 • Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 

THL:n ohjeistus kasvomaskin käyttöön

Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan

Varhaiskasvatus

Edelleen on äärimmäisen tärkeää, että sairasta lasta ei tuoda hoitoon.

Varhaiskasvatuksen koronavirusohjeistukset

Koulut

Koska koronavirustilanne on edelleen käynnissä, kouluissa noudatetaan huolellisesti voimassa olevia turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Sivistystoimi seuraa tarkasti valtakunnan ohjeistuksia ja varautuu mahdollisesti muuttuvaan tilanteeseen.

Tärkein ohjeistus on, että kouluun ei tulla, jos on mitään koronaviruksen tai hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli) ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan käyttämään kasvomaskeja. Kasvomaskin hankinta on lähtökohtaisesti opiskelijoiden ja perheiden vastuulla. Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven kirjastoista voi noutaa kasvomaskeja, jos ei itse pysty hankkimaan maskia.

Koulujen koronavirusohjeistukset

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden poikkeuksellisista järjestelyistä löydät JIK ky:n verkkosivuilta.

JIK ky:n verkkosivut

Vapaa-ajan palvelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä , jos niissä voidaan varmistaa turvallisuus noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys vaikuttaa kaupungin vapaa-aikapalveluiden toimintaan seuraavasti:

 • Kaupunki noudattaa julkisissa sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suosituksen mukaisesti 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.
 • Kurikan uimahalli avataan keskiviikosta 20.1.2021 lähtien kaikille asiakkaille. Saunat pidetään suljettuina. Asiakkaita ohjeistetaan pitämään maskeja aula-, käytävä- ja pukuhuonetiloissa sekä noudattamaan turvavälejä.
 • Koska Jalasjärven uimahalli on pienempi ja siellä on siten vaikeampi huolehtia turvaväleistä, Jalasjärven uimahalli avataan keskiviikkona 20.1.2021 ainoastaan koululaisryhmille sekä kuntoutusasiakkaille.
 • Liikuntasalit avataan kaikille toimijoille. Toiminnan järjestäjä on vastuussa siitä, että toiminnassa noudatetaan Aluehallintoviraston päätöksen mukaista 10 henkilön kokoontumisrajoitusta sekä muita turvallisuusohjeita.
 • Nuorisotoimintaa järjestetään maksimissaan 10 hengen ryhmissä.
 • Kirjastoissa järjestetään toistaiseksi vain lainaustoimintaa.
Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Muut kaupungin palvelut

Etelä-Pohjanmaan yhteistyöryhmä on antanut suosituksen etätöiden tekemiseen silloin, kun se on mahdollista. Kurikan kaupungin työntekijät voivat sopia esimiehen kanssa etätöiden tekemisestä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Tämä etätyösuositus on voimassa 31.1.2021 saakka.

Tapahtumia koskevat ohjeistukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 14.1.2021 päätöksen, jonka mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa ovat edelleen kielletty Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Päätös on voimassa 18.1.-8.2.2021 välisen ajan.

Enintään 10 hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Aluehallintoviraston määräyksen lisäksi Nyrkki on antanut vahvoja suosituksia. Aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa 17.1.2021 saakka.

Lisätietoa Aluehallintoviraston verkkosivuilla Lataa tästä opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n tapahtumia koskeva ohje Nyrkin suositukset ajalle 3.12.2020-11.1.2021

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

 • Pese kätesi saippualla huolellisesti ja usein. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.
 • Älä koskettele silmiäsi, nenääsi tai suutasi.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan. Laita käytetty nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 • Pidä 1-2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin.
 • Vältä väkijoukkoja ja lähikontakteja niin paljon kuin mahdollista. Jos lähikontaktia ei voida välttää, pese kätesi saippualla ja vedellä välittömästi kontaktin jälkeen.
 • Älä mene töihin tai kouluun sairaana, äläkä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille hoitoon.
 • Jos epäilet koronavirustautia, tee oirearvio Omaolo-palvelussa ja toimi saamasi ohjeistuksen mukaisesti. Voit myös soittaa suoraan terveyskeskukseesi ja sen ollessa suljettuna, maakunnalliseen 116 117 Päivystysapuun.
 • Suosittelemme lataamaan Koronavilkku-sovelluksen. Lisätietoa Koronavilkku-sovelluksesta.

Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?

Jos sinulla on vakavia oireita, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117 tai henkeä uhkaavissa tilanteissa hätäkeskukseen 112.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta löytyy ajantasaiset ohjeet koronavirustaruntaa epäileville.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka taudinkuva voi olla vaihteleva. Oireita voivat olla mm. kuume, nuha, kurkkukipu, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi ja/tai ripuli.

Jos sinulla on hengitystietulehdukseen viittaavia oireita, tee ensin koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa ja toimi sieltä saamasi ohjeen mukaan. COVID-19-näyte otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattilaisen (lääkärin tai sairaanhoitajan) arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Näytteenottoon ja hoitoon liittyviä neuvoja saat oman kotikuntasi terveydenhuollosta (JIK ky:n pandemiayksikkö palvelee arkisin klo 8-15, p. 044 550 2617). Muina ajankohtina sinua palvelee ympäri vuorokauden päivystysapu (p. 116117). Jos kotikuntasi on jokin muu kuin Kurikka, toimi oman kotikuntasi ohjeistuksen mukaisesti.


Hätänumero 112
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Päivystysapunumero p. 116117 
Päivystysavusta saat apua äkillisiin terveysongelmiin ympäri vuorokauden.

JIK ky:n neuvontapuhelin koronaa varten p. 044 550 2617
Puhelimeen vastaa JIK ky:n tartuntatautihoitaja ma–pe klo 8.00–15.00.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin huolipuhelin p. 050 474 2854
Huolipuhelimeen voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa ja koet ahdistusta tilanteen takia. Huolipuhelimeen vastaavat henkisen tuen ammattilaiset ma–pe klo 9.00–15.00.

Terveyskeskusten ja kiirevastaanoton yhteystiedot löydät tämän linkin takaa.

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.


Ohjeet lieväoireiselle kotihoitoon

Lieväoireinen potilas odottaa tutkimustuloksia ja jatkohoito-ohjeita kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Negatiivisesta tuloksesta saat tiedon puhelimitse tai tekstiviestillä, jos olet antanut tekstiviestiluvan. Jos tulos on positiivinen ja COVID-19-diagnoosi varmistuu, sinulle soitetaan ja annetaan jatkohoito-ohjeet.

Negatiivinen testitulos ei 100 %:n varmuudella poissulje COVID-19-infektiota, minkä vuoksi on tärkeää, että hengitystieoireinen henkilö pysyy kotona, kunnes oireet ovat väistyneet. 

Todetun COVID-19-infektion yhteydessä potilaalle tehdään eristämispäätös. Lieväoireinen COVID-19-potilas voi sairastaa kotona. Tartuntataudeista vastaava lääkäri päättää eristyksen kestosta.


Tukea ja apua

Tärkeitä yhteystietoja koronavirustilanteessa Kauppa-asiointi ja ruokahuolto Apua ikäihmisille koronavirustilanteessa Tukea kuntalaisille koronavirustilanteessa Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Lisätietoa

THL:n verkkosivut JIK ky:n verkkosivut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut Valtioneuvoston verkkosivut Ulkoministeriön verkkosivut
Kurikan kaupungin vaihde
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
06 451 3555
Kurikan kaupungin kirjaamo
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
(06) 451 3555 vaihde ark. klo 9–15
Laurintie 21, 61300 Kurikka