Siirry sisältöön

Kurikan kaupungin toimenpiteet ja ohjeet koronaviruspandemiaan liittyen

Sivu päivitetty 1.4.2020 päivämäärien osalta.

Kurikan kaupunki, JIK ky ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri seuraavat COVID-19-tilannetta jatkuvasti ja reagoivat tarvittaessa muuttuvaan tilanteeseen. Kurikan kaupunki toimii kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan.

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta löytyy THL:n ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.

THL:n ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset uutiset

Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan

Päivähoitopaikkojen ja koulujen toiminta

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.  Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
Ajankohtaista tietoa koronavirukseen liittyen varhaiskasvatuksen huoltajille.

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään 18.3.-13.5.2020 väliseksi ajaksi.

Peruskoulun 1—3 luokkien oppilaat voivat tarvittaessa osallistua lähiopetukseen. Myös 1—3 luokkalaisia suositellaan kuitenkin vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli se on mahdollista.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.

Kouluruokailu sekä aamu- ja iltapäivä toiminta järjestetään normaalisti niille lapsille, jotka jatkavat lähiopetuksessa. Esi- ja perusopetuksen koulukuljetukset tullaan mukauttamaan sen mukaan, kuinka oppilaita ilmoittautuu tarjolla olevaan lähiopetukseen.

Etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille (esikoululaiset ja 1.-9.-luokkalaiset) on mahdollista tilata Wilma-palvelun kautta ruoka-annoksia, mikäli perheen tilanne välttämättä sitä vaatii. Lisätietoa, tilausohjeet sekä noutoajat ja -paikat tullaan ilmoittamaan Wilman kautta.

Huoltajille on toimitettu Wilma-tiedote, jossa kerrotaan poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä ja koulukohtaisista käytännön asioista 18.3.–13.5.2020 välisenä aikana. Ohjeita päivitetään jatkuvasti, ja huoltajia kehotetaan seuraamaan Wilmaa aktiivisesti. Jos teillä on mahdollisuus asentaa puhelimeenne ilmoitus viesteistä, käyttäkää sitä.
Lisää ohjeita perusopetuksen huoltajille.

Vapaa-ajan palvelut ja tapahtumat

Kurikan kaupungin museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 18.3.-13.5.2020 väliseksi ajaksi. Myös Lamminjärven avantouintisauna on suljettu 17.3. alkaen koko kevätkauden ajan.

Kouluilla ja muissa kaupungin tiloissa (kirjastot, nuorisotilat, liikuntahallit yms.) yhdistysten järjestämä toiminta peruutetaan ajalla 16.3.-13.5.2020.

Kurikan kaupunki peruuttaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Täten kaikki Kurikan kaupungin tapahtumat on peruttu vähintään 13.5.2020 saakka. Liikuntatoimen kaikki liikuntaryhmät on peruttu koko kevätkauden ajalta. Välttämättömät luottamustoimielinten kokoukset sen sijaan järjestetään.

Kaupunki suosittelee myös muita toimijoita harkitsemaan Kurikan alueen tapahtumien siirtämistä tai peruuttamista, etenkin jos tapahtuman kohderyhmässä on henkilöitä, jotka kuuluvat johonkin riskiryhmään. Virusepidemian leviämistä pystytään hidastamaan välttämällä kokoontumisia. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta ikääntyneiden ja perussairaiden kanssa asioidessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Koronavirus vaikuttaa JIK ky:n toimintaan siten, että joitain palveluita on jouduttu keskeyttämään tai rajoittamaan toistaiseksi.

JIK-alueen kiirevastaanotot muuttuvat koronaepidemian vuoksi. Muutokset tulevat voimaan 1.4.2020 ja jatkuvat toistaiseksi.

Hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto:
Ilmajoen terveyskeskuksessa arkisin klo 8-20, ja viikonloppuisin ja pyhisin klo 10-18.

Muiden kuin hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto:
Kurikan terveyskeskuksessa arkisin klo 8-20, ja viikonloppuisin ja pyhisin klo 10-18. Jalasjärven terveysasemalla arkisin klo 8-16.

Lisätietoa kiirevastaanottojen muutoksista.

Ikääntyneiden palveluista Palveluportin ja päivätoiminnan ryhmät sekä hyvinvointipäivät on peruttu. Myös Palveluportin ruokailut on toistaiseksi peruttu. Ikäpysäkin vastaanotot ilman ajanvarausta on peruttu 17.4. asti, joten siihen saakka Ikäpysäkin vastaanotolle pääsee vain ajanvarauksella. Vuorohoidot keskeytetään 17.3. alkaen toistaiseksi.

Kaikissa asumisyksiköissä ja osastoilla on toistaiseksi voimassaoleva vierailukielto. Erityistapauksissa ota yhteyttä puhelimitse.

Lisää tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelyistä JIK ky:n verkkosivuilla.

Kauppa-asiointi ja ruokahuolto ikäihmisille, riskiryhmäläisille sekä karanteenissa tai eristyksessä oleville

Ikäihmisten, riskiryhmäläisten sekä karanteenissa tai eristyksessä olevien kauppa-asioinnit hoidetaan ensisijaisesti sukulaisten tai tuttavien kautta. Niille yli 70-vuotiaille, riskiryhmäläisille sekä karanteenissa ja eristyksessä oleville, joilla ei ole mahdollisuutta hoitaa kauppa-asiointeja sukulaisten tai tuttavien kautta, on tarjolla myös muita vaihtoehtoja.
Lisätietoja kauppa-asioinnista ja ruokapalveluista

Muut kaupungin palvelut

Joukkoliikenteeseen on tulossa muutoksia. Lisätietoja joukkoliikenteen muutoksista. Palveluliikenne toimii toistaiseksi normaalisti. Esi- ja perusopetuksen koulukuljetukset tullaan mukauttamaan sen mukaan, kuinka oppilaita ilmoittautuu tarjolla olevaan lähiopetukseen.

Kurikan kaupungin kirjaamo ja yhteispalvelupiste palvelevat sähköisesti 19.3. -13.5.2020 välisen ajan. Kaupungin puhelinvaihde toimii normaalisti. Vaihteen puhelinnumeron ja kirjaamon sekä yhteispalvelupisteen sähköpostiosoitteet löydät tämän tiedotteen lopusta.

Yrityspalvelupiste Formun toimipiste on suljettu 13.5. saakka. Asiakkaita palvellaan puhelimitse tai sähköpostitse. Yritysasiamiehet ovat koonneet myös tietopaketin, josta löytyy tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta yrityksiin. Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin.

Kurikan kaupungin maaseutupalveluiden toimipisteet ovat suljettuina, ja asiakkaita palvellaan sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Myös lomituspalveluiden asiointi hoidetaan ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse.
Lisää tietoa maaseutu- ja lomituspalveluiden järjestelyistä.

Kurikan kaupungin tekninen toimi on suljettuna 13.5.2020 saakka. Hakemukset, asiakirjat ym. postin voi jättää kaupungin kirjaamon postilaatikkoon, osoitteeseen Laurintie 21, 61300 Kurikka. Mikäli asianne vaatii tapaamista, pyydämme teitä varaamaan ajan. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kurikka.fi  tai puh. 06 451 3555.

Jalasjärvi-talon henkilökunta tekee etätöitä, ja Jalasjärvi-talo on suljettuna.

Kurikan kaupungin henkilöstö siirtyy mahdollisuuksien mukaan etätöihin. Kaikki asiointi pyydetään hoitamaan ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse.

Välttämättömät luottamustoimielinten kokoukset järjestetään.

Muut kaupungin toimipisteet ja palvelut jatkavat toimintaansa toistaiseksi normaalisti. Kaikista mahdollisista muutoksista tiedotetaan erikseen.

Matkustamiseen liittyvät suositukset

Ulkoministeriön linjaus on, että kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi nyt välttää. Ulkoministeriö myös kehottaa suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa.

Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

 • Huolehdi käsihygieniasta pesemällä kädet vedellä ja saippualla 20 sekunnin ajan
 • Vältä suuria väkijoukkoja, mieti matkustamisen tarpeellisuutta ja huolehdi yskimishygieniasta
 • Älä mene töihin tai kouluun sairaana, äläkä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille hoitoon
 • Jos sinulla on lieväoireinen hengitystieinfektio kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona kunnes oireet loppuvat. Sovi poissaolosta työnantajasi kanssa puhelimitse.
 • Vetoamme työnantajiin, että he hyväksyisivät poissaolot omalla ilmoituksella
 • Jos tulet ulkomailta, sovi työnantajan kanssa 14 vuorokauden poissaolosta. Sellaiseen poissaoloon ei kirjoiteta terveydenhuollosta mitään todistusta.
 • Jos sinulla on vakavia hengitystieinfektion oireita kuten hengitysvaikeuksia, kuumetta tai yleiskunnon heikkenemistä, niin ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi puhelimitse. Hätätapauksessa soita numeroon 112.

Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohje:

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee ensin koronavirustaudin oirearvio www.omaolo.fi -osoitteessa ja toimi sieltä saamasi ohjeen mukaan, sillä päivystysapupuhelin 116117 on ruuhkautunut koronatiedusteluista. Kriittisten oireiden toimintasuosituksissa ohjataan soittamaan Päivystysapu 116117 -palveluun tai oman alueen terveysneuvontaan. Kiireellisessä hätätilanteessa aina numeroon 112. Lievemmissä oireissa palvelu antaa itsehoito-ohjeita ja muuta neuvontaa. Lisätietoa sairaanhoitopiirin sivuilta.

THL:n ohje:

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Lisätietoa THL:n sivuilta.

Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa  kotona. Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja tietyt oireet vaativat välitöntä hoitoa.

Kun sairastut

 • Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. 

THL:n ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon

THL: Milloin on hakeuduttava hoitoon?

Lisätietoa

THL:n verkkosivut JIK ky:n verkkosivut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut Valtioneuvoston verkkosivut Ulkoministeriön verkkosivut
Kurikan kaupungin vaihde
yhteispalvelu@kurikka.fi
06 451 3555
Kurikan kaupungin kirjaamo
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
(06) 451 3555 (vaihde), ark. klo 9–15
Laurintie 21, 61300 Kurikka