Siirry sisältöön

Koronaviruksen vaikutukset Kurikan kaupungin palveluihin

Sivu päivitetty 14.4.2021: Lisätty alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositus kasvomaskin käytöstä myös peruskouluissa yli 12-vuotiailla.

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta löytyy THL:n ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta:

THL:n ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset uutiset Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset COVID-19 – Information, instructions and materials

Tältä sivulta löydät tietoa näistä aiheista:


Mahdollisia altistumispaikkoja

Mahdolliset altistumispaikat JIK ky:n verkkosivuilla

Ajankohtaista koronarokotuksista

Ajankohtaista koronarokotuksista JIK ky:n verkkosivuilla

Kasvomaskisuositus

Kurikan kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven kirjastoilla.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki suosittelee kasvomaskien käyttöä seuraavia tilanteissa:

 • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot), korkeakouluissa ja peruskouluissa yli 12-vuotiaille
 • julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista, joissa maskin käyttöä suositellaan:

 • Kaupat ja ostoskeskukset
 • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
 • Postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Uimahallit, maauimalat kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat
 • Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat
 • Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat
 • Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat
 • Museot ja galleriat
 • Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja
 • Festivaalit ja markkinat jos sisätiloja
 • Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 

THL:n ohjeistus kasvomaskin käyttöön

Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan

Varhaiskasvatus

Edelleen on äärimmäisen tärkeää, että sairasta lasta ei tuoda hoitoon.

Varhaiskasvatuksen koronavirusohjeistukset

Koulut

Kouluissa noudatetaan huolellisesti voimassa olevia turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Sivistystoimi seuraa tarkasti valtakunnan ohjeistuksia ja varautuu mahdollisesti muuttuvaan tilanteeseen.

Tärkein ohjeistus on, että kouluun ei tulla, jos on mitään koronaviruksen tai hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli) ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Toisen asteen oppilaitoksissa ja yläkouluissa suositellaan käyttämään kasvomaskeja.

Koulujen koronavirusohjeistukset

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden poikkeuksellisista järjestelyistä löydät JIK ky:n verkkosivuilta.

JIK ky:n verkkosivut

Vapaa-ajan palvelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä , jos niissä voidaan varmistaa turvallisuus noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Kurikan ja Jalasjärven uimahallit ovat avoinna rajoitetulla väkimäärällä ja ajanvarauksella. Asiakkaita ohjeistetaan pitämään maskeja aula-, käytävä- ja pukuhuonetiloissa sekä noudattamaan turvavälejä. Lisätietoja löydät Molskiksen verkkosivuilta sekä Polskiksen verkkosivuilta.

Liikuntasalit ovat avoinna kaikille toimijoille. Toiminnan järjestäjä on vastuussa siitä, että toiminnassa noudatetaan Aluehallintoviraston päätöksen mukaista 20 henkilön kokoontumisrajoitusta sekä muita turvallisuusohjeita.

Nuorisotoimintaa järjestetään rajoitetulla henkilömäärällä kunkin tilan koon mukaan.

Kirjastoissa järjestetään toistaiseksi vain lainaustoimintaa.

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Muut kaupungin palvelut

Kaupungin infopiste on arkisin avoinna normaalisti.

Etelä-Pohjanmaan yhteistyöryhmä on antanut suosituksen etätöiden tekemiseen silloin, kun se on mahdollista. Kurikan kaupungin työntekijät voivat sopia esimiehen kanssa etätöiden tekemisestä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Tämä etätyösuositus on voimassa 30.4.2021 saakka.

Koska osa henkilöstöstä tekee etätöitä, suosittelemme varaamaan etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse ajan tapaamiselle. Yhteystiedot löydät täältä.

Tapahtumia koskevat ohjeistukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä)
henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta (liite 1). Määräys on voimassa ajalla 1.4.–30.4.2021.

Aluehallintoviraston määräyksen lisäksi Nyrkki on antanut vahvoja suosituksia.

Lisätietoa Aluehallintoviraston verkkosivuilla Lataa tästä opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n tapahtumia koskeva ohje Nyrkin suositukset löydät täältä

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uuden virusmuunnoksen leviämistä.

 1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 2. Pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 4. Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 5. Lataa Koronavilkku-sovellus.
 6. Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Lisätietoja THL:n verkkosivuilla.


Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta löytyy ajantasaiset ohjeet koronavirustaruntaa epäileville.

Jos sinulla on vakavia oireita, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117 tai henkeä uhkaavissa tilanteissa hätäkeskukseen 112.

Jos sinulla on akuutti hengitystieinfektio, älä mene töihin, kouluun tai päiväkotiin. Älä vieraile sairaana kenenkään luona, erityisesti perussairautta sairastavan tai ikäihmisten luona.​ THL suosittelee, että kaikki henkilöt, joilla on joku perussairaus, välttelevät mahdollisuuksien mukaan ihmismassoja ja peruuttavat sellaiset menot, jotka eivät ole heille välttämättömiä.

Jos epäilet koronavirustautia, tee oirearvio Omaolo-palvelussa ja toimi saamasi ohjeistuksen mukaisesti. Voit myös soittaa suoraan terveyskeskukseesi ja sen ollessa suljettuna, maakunnalliseen 116 117 Päivystysapuun.

Näytteenottoon ja hoitoon liittyviä neuvoja saat oman kotikuntasi terveydenhuollosta (JIK ky:n pandemiayksikkö palvelee arkisin klo 8-15, p. 044 550 2617). Muina ajankohtina sinua palvelee ympäri vuorokauden päivystysapu (p. 116117). Jos kotikuntasi on jokin muu kuin Kurikka, toimi oman kotikuntasi ohjeistuksen mukaisesti.


Tärkeitä yhteystietoja tuen ja avun saamiseen

Hätänumero 112
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Päivystysapunumero p. 116117 
Päivystysavusta saat apua äkillisiin terveysongelmiin ympäri vuorokauden.

JIK ky:n neuvontapuhelin koronaa varten p. 044 550 2617
Puhelimeen vastaa JIK ky:n tartuntatautihoitaja ma–pe klo 8.00–15.00.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin huolipuhelin p. 050 474 2854
Huolipuhelimeen voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa ja koet ahdistusta tilanteen takia. Huolipuhelimeen vastaavat henkisen tuen ammattilaiset ma–pe klo 9.00–15.00.

Terveyskeskusten ja kiirevastaanoton yhteystiedot löydät tämän linkin takaa.

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.


Ohjeet lieväoireiselle kotihoitoon

Lieväoireinen potilas odottaa tutkimustuloksia ja jatkohoito-ohjeita kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Negatiivisesta tuloksesta saat tiedon puhelimitse tai tekstiviestillä, jos olet antanut tekstiviestiluvan. Jos tulos on positiivinen ja COVID-19-diagnoosi varmistuu, sinulle soitetaan ja annetaan jatkohoito-ohjeet.

Negatiivinen testitulos ei 100 %:n varmuudella poissulje COVID-19-infektiota, minkä vuoksi on tärkeää, että hengitystieoireinen henkilö pysyy kotona, kunnes oireet ovat väistyneet. 

Todetun COVID-19-infektion yhteydessä potilaalle tehdään eristämispäätös. Lieväoireinen COVID-19-potilas voi sairastaa kotona. Tartuntataudeista vastaava lääkäri päättää eristyksen kestosta.


Tukea ja apua

Tärkeitä yhteystietoja koronavirustilanteessa Kauppa-asiointi ja ruokahuolto Apua ikäihmisille koronavirustilanteessa Tukea kuntalaisille koronavirustilanteessa Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Lisätietoa

THL:n verkkosivut JIK ky:n verkkosivut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut Valtioneuvoston verkkosivut Ulkoministeriön verkkosivut
Kurikan kaupungin vaihde
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
06 451 3555
Kurikan kaupungin kirjaamo
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
(06) 451 3555 vaihde ark. klo 9–15
Laurintie 21, 61300 Kurikka