Siirry sisältöön

Kurikan kaupungin toimenpiteet ja ohjeet koronaviruspandemiaan liittyen

Sivu päivitetty 12.8.2020. Päivitetty tietoa varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta sekä poistettu tieto kaupungin toimipisteiden kiinniolosta.

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta löytyy THL:n ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta:

THL:n ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset uutiset

Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan

Päivähoitopaikkojen toiminta

Varhaiskasvatuksessa on palattu normaaliin toimintaan hallituksen linjauksen mukaisesti 14.5.2020. Edelleen on äärimmäisen tärkeää, että sairasta lasta ei tuoda hoitoon.

Tiedote varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille

Koulut

Koulutyö alkoi Kurikassa lähiopetuksena keskiviikkona 12.8.2020. Koska koronavirustilanne on edelleen käynnissä, kouluissa noudatetaan huolellisesti voimassa olevia turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Sivistystoimi seuraa tarkasti valtakunnan ohjeistuksia ja varautuu mahdollisesti muuttuvaan tilanteeseen.

Tärkein ohjeistus on, että kouluun ei tulla, jos on mitään koronaviruksen tai hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli) ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Tiedote perusopetuksen oppilaille ja oppilaiden huoltajille

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelyistä JIK ky:n verkkosivuilla.

Vapaa-ajan palvelut

Uimahallit ja muut urheilutilat, kirjastot, nuorisotilat sekä järjestöjen kokoontumistilat on avattu.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten kirjastojen, uimahallien ja nuorisotilojen osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta. Tiloihin ei saa tulla sairaana, ja niissä asioidessa tulee huomioida turvaväli henkilökuntaan ja muihin asiakkaisiin sekä noudattaa hygieniamääräyksiä.

Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan asioivan kirjastossa klo 10-11. Kirjastot ilmoittavat mahdollisista muutoksista omilla verkkosivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissaan.

Lisätietoja uimahallien ohjeistuksista tämän linkin takaa.

Tapahtumat

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58
§:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja
ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 500 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 500 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 14.5.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 1.8.–31.8.2020.

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

  • Pese kätesi saippualla huolellisesti ja usein. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.
  • Älä koskettele silmiäsi, nenääsi tai suutasi.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan. Laita käytetty nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Pidä 1-2 metriä etäisyyttä toisiin ihmisiin.
  • Vältä väkijoukkoja ja lähikontakteja niin paljon kuin mahdollista. Jos lähikontaktia ei voida välttää, pese kätesi saippualla ja vedellä välittömästi kontaktin jälkeen.
  • Älä mene töihin tai kouluun sairaana, äläkä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille hoitoon.

Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta löytyy ajantasaiset ohjeet koronavirustaruntaa epäileville.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky

Jos epäilet tartuntaa, ota välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi tai soittaa alueen terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu koronavirustestiin matalalla kynnyksellä. Näin toimien voit myös suojata läheisiäsi ja muita ihmisiä.

Hätänumero 112
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Päivystysapunumero p. 116117        
Päivystysavusta saat apua äkillisiin terveysongelmiin ympäri vuorokauden.

JIK ky:n neuvontapuhelin koronaa varten p. 044 550 2617
Puhelimeen vastaa JIK ky:n tartuntatautihoitaja ma–pe klo 8.00–15.00.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin huolipuhelin p. 050 474 2854
Huolipuhelimeen voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa ja koet ahdistusta tilanteen takia. Huolipuhelimeen vastaavat henkisen tuen ammattilaiset ma–pe klo 9.00–15.00.

Terveyskeskusten ja kiirevastaanoton yhteystiedot löydät tämän linkin takaa.

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.

Tukea ja apua

Tärkeitä yhteystietoja koronavirustilanteessa Kauppa-asiointi ja ruokahuolto Apua ikäihmisille koronavirustilanteessa Tukea kuntalaisille koronavirustilanteessa Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Lisätietoa

THL:n verkkosivut JIK ky:n verkkosivut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut Valtioneuvoston verkkosivut Ulkoministeriön verkkosivut
Kurikan kaupungin vaihde
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
06 451 3555
Kurikan kaupungin kirjaamo
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
(06) 451 3555 (vaihde), ark. klo 9–15
Laurintie 21, 61300 Kurikka