Siirry sisältöön

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan sairautta tai myrkytystä, joka on saatu elintarvikkeen tai talousveden nauttimisen välityksellä. Ruokamyrkytysepidemiasta puhutaan, jos sairastuneita on enemmän kuin kaksi henkilöä. Yhden henkilön sairastumistapausta käsitellään ruokamyrkytysepäilynä. Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit ja virukset. Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely: hidas jäähdyttäminen, säilytys lämpimässä, epätäydellinen kypsennys ja/tai epähygieeninen käsittely. Kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit ja niiden myrkyt tehokkaasti, mutta jotkut myrkyt kestävät kuumennusta.

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen:

  • Ilmoita asiasta mahdollisimman pian terveystarkastajalle asian selvittämiseksi (puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella).
  • Mikäli epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen ravintolasta tai muusta tarjoilupaikasta, ole myös yhteydessä toimipaikkaan. Potilasnäytteen toimittaminen laboratorioon on ensiarvoisen tärkeää ruokamyrkytysten selvittämisessä, ole yhteydessä terveyskeskukseen ja kerro ruokamyrkytysepäilystä.

Voit lähettää ilmoituksen ruokamyrkytysepäilystä sähköisellä kyselyllä. Antamasi tiedot ovat luottamuksellisia ja tulevat vain ympäristöterveyspalveluiden ja terveydenhuollon käyttöön ruokamyrkytysepäilyn selvittämiseksi. Kyselylomakkeen tarkoituksena on selvittää ruokamyrkytysepidemian lähdettä. Selvitystyön kannalta on erittäin tärkeää, että oireelliset ja oireettomat henkilöt täyttävät ja palauttavat lomakkeen mahdollisimman pian epidemiaepäilystä.

Linkki: Ruokamyrkytysepäilyn kyselykaavake, Ilmajoki ja Kurikka (sähköinen)

Lomakkeella ilmoitat ruokamyrkytysepäilystä, joka koskee Ilmajoen ja Kurikan toimipaikkoja. Oman kuntasi terveystarkastajan yhteystiedot löydät täältä: 
Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan, Ruokavirasto

Jos elintarvikealan yrittäjä epäilee myymänsä tai tarjoilemansa elintarvikkeen aiheuttaneen ruokamyrkytyksen tai saa yhteydenottoja asiakkailta, jotka epäilevät saaneensa ruokamyrkytyksen, on toimijan ilmoitettava ruokamyrkytysepäilystä terveystarkastajalle.

Ruokamyrkytysepidemian tullessa terveysvalvonnan tietoon aloittaa ruokamyrkytysten selvitystyöryhmä toimintansa epidemian rajoittamiseksi ja/tai selvittämiseksi.


Lisätietoja

Ruokamyrkytykset, Ruokavirasto

Tietäväinen Sanna
terveystarkastaja
sanna.tietavainen@kurikka.fi
0400 222 473
Asematie 5, 60800 Ilmajoki