Siirry sisältöön

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan sairautta tai myrkytystä, joka on saatu elintarvikkeen tai talousveden nauttimisen välityksellä. Ruokamyrkytysepidemiasta puhutaan, jos sairastuneita on enemmän kuin kaksi henkilöä. Jos kaikki sairastuneet kuuluvat samaan ruokatalouteen, kutsutaan ruokamyrkytystä perhe-epidemiaksi. Yhden henkilön sairastumistapausta käsitellään ruokamyrkytysepäilynä. Ruokamyrkytysepidemian tullessa terveysvalvonnan tietoon aloittaa ruokamyrkytysten selvitystyöryhmä toimintansa epidemian rajoittamiseksi ja/tai selvittämiseksi.

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit ja virukset. Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely: hidas jäähdyttäminen, säilytys lämpimässä, epätäydellinen kypsennys ja/tai epähygieeninen käsittely. Kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit ja niiden myrkyt tehokkaasti, mutta jotkut myrkyt kestävät kuumennusta.

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen:

  • Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, tee ilmoitus terveystarkastajalle ilppa-palvelussa.
  • Potilasnäytteen toimittaminen laboratorioon on ensiarvoisen tärkeää ruokamyrkytysten selvittämisessä, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen ja kerro ruokamyrkytysepäilystä.
  • Jos epäiltyä ruokaa on vielä jäljellä, säilytä ruoka kylmässä tai pakasteessa mahdollisia myöhempiä tutkimuksia varten.

Epäiletkö ruokamyrkytystä tai muuta reaktiota elintarvikkeesta, talousvedestä tai uimavedestä?

Voit ilmoittaa sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäilet aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä (juomavedestä) tai uimavedestä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio. Ilmoituksen täyttämiseen menee muutama minuutti. Täytä tiedot mahdollisimman tarkasti, jotta ilmoituksen käsittely olisi mahdollisimman sujuvaa.

Jos tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voit ilmoittaa niistä yhdellä ilmoituksella. Kysy kuitenkin ensin lupa tietojen luovuttamiselle. Ilmoitus lähetetään ainoastaan oman kuntasi terveystarkastajalle, joka voi tarvittaessa kysyä sinulta lisätietoja. Lähettäessäsi ilmoituksen sinun ei tarvitse enää olla yhteydessä toimijaan, jonka toiminnasta epäilet sairastuneesi.

Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö käyttää antamiasi henkilötietoja vain asian käsittelyyn. Tietoja käsitellään luottamuksellisesti eikä tietoja luovuteta ulkopuolisille. Ilmoittajan, joka on tehnyt tahallisesti perättömän ilmoituksen, tietoja ei suojella ja ne voidaan ulkopuoliselle luovuttaa. Tiedot tallennetaan Vati- tietojärjestelmään ja tietoja säilytetään tiedonohjaussuunnitelman mukaisesti. Lisätietoja saat www.ruokavirasto.fi/tietosuoja

Yhteys on SSL-suojattu ja henkilötietoja käsitellään EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) (2016/679) mukaisesti.

Ilmoitus sairastumisesta

Elintarvikealan toimija

Jos elintarvikealan yrittäjä epäilee myymänsä tai tarjoilemansa elintarvikkeen aiheuttaneen ruokamyrkytyksen tai saa yhteydenottoja asiakkailta, jotka epäilevät saaneensa ruokamyrkytyksen, on toimijan ilmoitettava ruokamyrkytysepäilystä terveystarkastajalle.


Lisätietoja

Ruokamyrkytykset, Ruokavirasto

Laakkonen Saana
terveystarkastaja
saana.laakkonen@kurikka.fi
044 790 2456
Asematie 5, 60800 Ilmajoki
Piirto Sanna
vs. terveystarkastaja
sanna.piirto@kurikka.fi
0500 266 987
Asematie 5, 60800 Ilmajoki
Jyläskoski Minna
terveystarkastaja
minna.jylaskoski@kurikka.fi
040 590 3949
Asematie 5, 60800 Ilmajoki
Niina Ravela
vs. terveystarkastaja
niina.ravela@kurikka.fi
0400 222 473
Asematie 5, 60800 Ilmajoki