Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Päivitetty 3.12.2019

Maatilat! Nyt on aika sanoa kuituverkolle Kyllä!

Kuituverkkojen selvityshanke on alkanut. Kartoitamme koko Kurikan alueella kuituverkkotilanteen. Kartoituksen tuloksena valmistuu selvitys, joka auttaa kaupunkia ja rakentajia kuituverkkorakentamisen edistämisessä. Vastauksesi on siis tärkeä, joten nyt kannattaa olla asialla. Kuluttaja-asiakkaat kartoitetaan samoilta alueilta yhteistyössä kyläasimiesten kanssa. Meneillään on nettikysely sekä vuoden alkupuolella järjestään infoiltoja asian tiimoilta. 
Vastaukset eivät vielä sido vastaajaa, eikä tässä hankkeessa tehdä liittymäsopimuksia.

Lue lisää ja käy vastaamassa myös kyselyyn

Tukien maksuaikataulu

Syksy 2019

Viljelijätuet

Viljelijätukien hakuopas 2019

Täydentävät ehdot- ja maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset -oppaat on julkaistu. Linkit sivustoihin tässä alla:

Huomioi viljelijätuet sähkökaapelin kaivuutöissä

Huomioi viljelijätuet pellolla toteutettavissa yhdyskuntateknisissä töissä, erityisesti ajankohtaisissa sähkökaapelin kaivuutöissä. 

Vinkkejä sähköyhtiön tai muun vastaavan osapuolen kanssa käytäviin neuvotteluihin:

 • Neuvottele kaivuun ajankohta sellaiseksi, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa viljelylle. Paras ajankohta on yleensä ennen kylvöjä tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen, jolloin kylvön voi toteuttaa suunnitellusti.
 • Jos tämä ei onnistu, neuvottele korvaus kaivannon aiheuttamasta sato- ja tukimenetyksistä.
 • Jos kaivuutyö toiveestasi huolimatta tulee toteutettavaksi kasvukaudella kylvön jälkeen, viljelijätukien huomioon ottamisessa pätevät seuraavat yksinkertaiset säännöt:
  • Kaivuutyö tehdään kylvön jälkeen ja ennen syksyn sadonkorjuuta
   • Kylvetylle kasvustolle ei tarvitse tehdä mitään, jos kaivuualue on kapea. Esimerkiksi aurakoneella tehty kapea kaivanto pellolla tai pellon reunassa, joka ei juurikaan ole sotkenut viljeltävää kasvustoa.
   • Peru tuet kaivuualueelta, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on joku muu kuin nurmikasvi, jonka uudelleenkylvö ei ole järkevää. Esimerkiksi viljaa ei kannata kylvää uudestaan kovin myöhään varsinaisen kylvön jälkeen. Kyseisen alan tukien korvaaminen kannattaa olla neuvoteltuna.
   • Kylvä uudelleen, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on nurmikasvi. Esimerkiksi silloin kun kaivurilla tehdään leveää kaivantoa, josta maa kaivetaan kokonaan pois kaivannon viereen.

Tarkista kuitenkin tukien perumistilanteessa, kun kaivuualue jää kylvämättä uudelleen, onko sillä vaikutusta viherryttämistuen, peltokasvipalkkion, luonnonhaittakorvauksen tai ympäristökorvauksen ehtojen edellyttämiin kasvilajien pinta-alavaatimuksiin.

Huomioi, että tilapäisesti viljelemättömän alan tai alle 0,05 hehtaarin kasvulohkojen ilmoittaminen ei aktivoi tukioikeuksia.  Edellä mainittujen alojen ilmoittaminen kaksi vuotta peräkkäin saattaa aiheuttaa tukioikeuksien varantoonviennin tukioikeuksien käyttämättömyyden perusteella.

Pellon kasvukunto – koulutuksen materiaalit

Opas maataloustuotannon kirjaamisvaatimuksista helpottaa maatalousyrittäjän arkea:

Ohjeet ja oppaat löytyvät Ruokaviraston sivuilta tästä linkistä