Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Päivitetty 24.3.2020

Luomun asiat poikkeusoloissa keväällä 2020

Koronaviruksen myötä seuranneet poikkeusolot ovat herättäneet kysymyksen, miten käy jos luomukurssit jäävät huhtikuussa käymättä epidemian takia?
Mikäli on aikomus hakeutua luomusitoumukseen ja sen kautta saada luomukorvausta, tulee luomun peruskurssi olla käytynä ja luomuvalvontaan liittymislomakkeet palautettuna ennen 30.4.2020 mennessä.
Luomukorvauksen koulutusvaatimuksen täyttäminen
Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi suositellaan, että luomukurssit järjestettäisiin netin välityksellä, esim. Skypeä avuksi käyttäen. Jos viljelijällä ei ole mahdollisuutta osallistua online-kurssiin, voi ylivoimaisen esteen perusteella pakollisen koulutusvaatimuksen suorittaa myös 30.4. jälkeen. Tällöin kuitenkaan luomu sitoumusta ei voi hyväksyä, eikä korvausta maksaa ennen kuin kyseinen sitoumuksen pakollinen vaatimus on suoritettu ja todistus toimitettu lomakkeen 215 liitteeksi ELY-keskukseen. Suoritetuksi kurssiksi ei kuitenkaan voi hyväksyä esim. pelkästään tenttimuotoisena toteutettua koulutusta. Ammattitaito vaatimuksen täyttämiseksi tulee ottaa yhteyttä koulutusten järjestäjiin.
Ruokaviraston antaman ohjeen mukaan myös paikan päällä tehtävät luomutarkastukset keskeytetään tämän hetken tiedon mukaan 13.4.2020 asti.
Ruokaviraston tiedote 19.3.2020 löytyy tästä linkistä
Koronasta huolimatta luomuvalvontaan tulee hakeutua ajoissa ja tarvittavat hakemukset tulee toimittaa oman alueen ELY-keskukseen 30.4.2020 mennessä.
Hakemukset voi toimittaa suoraan ELY-keskuksen infoon, postitse alla näkyvään osoitteeseen tai ELY-keskuksen kirjaamoon kirjaamo.etela-pohjanmaa@ely-keskus.fi
ELY-keskuksen henkilökunta työskentelee Koronan vuoksi etänä, mutta puhelimella ja sähköpostilla meidät tavoittaa.
Tuomo Saarinen
Luomuvalvonta
050 3960939
tuomo.saarinen@ely-keskus.fi

Kurikan kaupungin maaseutupalveluiden toimipisteet ovat suljettuina

valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 13.4.2020 saakka.

Palvelemme asiakkaitamme sähköpostin ja puhelimen välityksellä arkisin klo 8-15.45 ja neuvomme eri tilanteissa käytettävän toimintatavan asiakkaillemme.

Asiakkailla on käytössään valtakunnallinen maaseutuhallinnon Vipu-palvelu.

Paperiset hakemukset ja asiakirjat tulee toimittaa postin kautta

tai suoraan Kurikan kaupungin palvelupisteiden postilaatikkoihin, jotka sijaitsevat:

 • Kurikan Info-piste: Laurintie 21, Kurikka
 • Jalasjärvitalo: Kirkkotie 4, Jalasjärvi
 • Jurvan kirjasto: Koulutie 3, Jurva

Kansallisten kotieläinten tuki ja sika- ja siipikarjan tuotannosta irrotettu tuki

 • on NYT haettavissa 27.2. – 27.3. välisenä aikana.
 • Kansallisten kotieläintukien hakuohjeet löytyvät tästä linkistä.
 • Sika- ja siipikarjan tuotannosta irrotetun tuen hakuohjeet löytyvät tästä linkistä.
 • Tukea haetaan vipu-palvelusta tai lomakkeella 139.

Ympäristösitoumus

 • Voit jatkaa sitoumusta yhdellä vuodella vuoden 2020 päätukihaussa.
 • Keväällä 2019 suunnitellut rajoitteet eivät toteudu vuonna 2020
  • Korvaustasot säilyvät kaikissa toimenpiteissä ennallaan
  • Maksettavaa alan määrää ei rajoiteta aiemmasta (esimerkiksi luonnonhoitopeltonurmista maksetaan korvausta koko maassa kuten aiemmin)
  • Suojavyöhykealaa ei rajoiteta, eli kaikki vuonna 2019 suojavyöhykettä olleet alat voit ilmoittaa suojavyöhykkeenä myös vuonna 2020.
 • Voit luopua sitoumukselle valitusta lohkokohtaisesta toimenpiteestä ilmoittamalla siitä päätukihaussa lomakkeella 479. Et voi vaihtaa tai lisätä toimenpiteitä jatkovuoden perusteella.
 • Jos haluat luopua suojavyöhykkeen toteuttamisesta lohkoillasi, sinun pitää luopua ympäristönhoitonurmet-toimenpiteestä, jolloin luovut myös luonnonhoitopeltonurmen ja monivuotisen ympäristönurmen toteuttamisesta.
 • Yksittäiseltä lohkolta joudut palauttamaan tuen silloin, jos lohko säilyy omassa hallinnassasi vuonna 2020 ja
  • poistat lohkon ympäristösitoumuksesta (esimerkiksi metsität lohkon)
  • et enää toteuta sitoumuskauden mittaiseksi tarkoitettua toimenpidettä (esimerkiksi otat ilmoittamasi suojavyöhykkeen viljelyyn)
 • Huomaa! Lohkon hallinnan vaihtuessa, monivuotista toimenpidettä (esimerkiksi suojavyöhyke) ei tarvitse jatkaa. Sen päättämisestä ei aiheudu seuraamusta edelliselle viljelijälle.
 • Noudata sitoumusehtoja sitoumusalalla joka tapauksessa 30.4.2020 saakka, vaikka et jatkaisikaan sitoumusta.

Tukien maksuaikataulu

Kevät 2020

Viljelijätuet

Täydentävät ehdot- ja maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset -oppaat on julkaistu. Linkit sivustoihin tässä alla:

Huomioi viljelijätuet sähkökaapelin kaivuutöissä

Huomioi viljelijätuet pellolla toteutettavissa yhdyskuntateknisissä töissä, erityisesti ajankohtaisissa sähkökaapelin kaivuutöissä. 

Vinkkejä sähköyhtiön tai muun vastaavan osapuolen kanssa käytäviin neuvotteluihin:

 • Neuvottele kaivuun ajankohta sellaiseksi, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa viljelylle. Paras ajankohta on yleensä ennen kylvöjä tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen, jolloin kylvön voi toteuttaa suunnitellusti.
 • Jos tämä ei onnistu, neuvottele korvaus kaivannon aiheuttamasta sato- ja tukimenetyksistä.
 • Jos kaivuutyö toiveestasi huolimatta tulee toteutettavaksi kasvukaudella kylvön jälkeen, viljelijätukien huomioon ottamisessa pätevät seuraavat yksinkertaiset säännöt:
  • Kaivuutyö tehdään kylvön jälkeen ja ennen syksyn sadonkorjuuta
   • Kylvetylle kasvustolle ei tarvitse tehdä mitään, jos kaivuualue on kapea. Esimerkiksi aurakoneella tehty kapea kaivanto pellolla tai pellon reunassa, joka ei juurikaan ole sotkenut viljeltävää kasvustoa.
   • Peru tuet kaivuualueelta, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on joku muu kuin nurmikasvi, jonka uudelleenkylvö ei ole järkevää. Esimerkiksi viljaa ei kannata kylvää uudestaan kovin myöhään varsinaisen kylvön jälkeen. Kyseisen alan tukien korvaaminen kannattaa olla neuvoteltuna.
   • Kylvä uudelleen, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on nurmikasvi. Esimerkiksi silloin kun kaivurilla tehdään leveää kaivantoa, josta maa kaivetaan kokonaan pois kaivannon viereen.

Tarkista kuitenkin tukien perumistilanteessa, kun kaivuualue jää kylvämättä uudelleen, onko sillä vaikutusta viherryttämistuen, peltokasvipalkkion, luonnonhaittakorvauksen tai ympäristökorvauksen ehtojen edellyttämiin kasvilajien pinta-alavaatimuksiin.

Huomioi, että tilapäisesti viljelemättömän alan tai alle 0,05 hehtaarin kasvulohkojen ilmoittaminen ei aktivoi tukioikeuksia.  Edellä mainittujen alojen ilmoittaminen kaksi vuotta peräkkäin saattaa aiheuttaa tukioikeuksien varantoonviennin tukioikeuksien käyttämättömyyden perusteella.

Pellon kasvukunto – koulutuksen materiaalit