Siirry sisältöön

Jalas Chamber

Jalas Chamber Facebookissa

Jalas Chamber in English Jalas Chamber auf Deutsch

Jalas Chamber-orkesterin konsertit

  • Joose Tammelin: Jylhä-Vuorela esitykset
    I esitys su 4.12. Keuruun kirkko klo 13.00
    II esitys su 4.12. Tampere, Pyynikki-sali klo 19.00
    III esitys ti 6.12. Kurikka, seurakuntasali klo 12.30

Jalas Chamber-orkesterin tarinaa

Jalas Chamber -orkesteri on perustettu 1992 soittamaan Jalasjärven valtakunnallisten musiikkileirien projekteissa. Orkesteriin koottiin musiikkileirin ammattilaisia, ammattiopiskelijoita ja hyviä harrastajia. Vuosien myötä orkesteri on vakinaistunut. Eripuolilla Suomea pidettyjen konserttien lisäksi Jalas Chamber on vieraillut Ranskassa, Espanjassa, Virossa, Unkarissa, Sveitsissä, Belgiassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Moldovassa, Romaniassa, Kreikassa, Sloveniassa, Italiassa, Saksassa, Itävallassa ja Liechtensteinissa. Orkesteri edusti Suomea Nuoriso-orkestereiden Festivaaleilla Sveitsissä ja Pohjoismaisessa Musiikkikasvatuskongressissa.

Kesällä 2019 Jalas Chamber ja Jalasjärven Kurikan Juniorijouset tekivät konserttikiertueen Itävallassa Liehtensteinissa ja Sveitsissä. Kuvassa Juniorijousten kokoonpano.
Kesällä 2019 Jalas Chamber ja Jalasjärven Kurikan Juniorijouset tekivät konserttikiertueen Itävallassa Liehtensteinissa ja Sveitsissä.
Kuva: Wolfgang Frigård

Belgian – Hollannin sekä Ruotsin konserttimatkalla orkesteri edusti Suomea osana Etelä-Pohjanmaan liiton EU-kulttuurivientiprojektia. Merkittävä huomionosoitus Jalas Chamberille oli nimitys opetusministeriön Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2009-2010 edustamaan suomalaista kulttuuria sekä kotimaassa että ulkomailla. Orkesteri esiintyy yhteistyöorkestereiden kanssa ja vastaanottaa vierailevia orkestereita.

Kapellimestari Juhani Numminen johtaa Jalas Chamberia.  Kuvassa Juhani Numminen.
Kapellimestari Juhani Numminen johtaa Jalas Chamberia.
Kuva: Wolfgang Frigård

Jalas Chamber on tehnyt kymmenkunta levytystä; mm. Oskar Merikannon (2000), Toivo Kuulan (2002), Leevi Madetojan (2004) musiikista. Kaikkiin näihin liittyen esitettiin musiikkinäytelmä säveltäjien elämästä. Viimeisin levytys Jean Sibeliuksen musiikista valmistui 2016. Äänitykset ovat saaneet upeat arvostelut ja niitä on käytetty useissa radio- ja TV- lähetyksissä, mm. Peter von Baghin Finlandia-palkitussa Suomalaisen taiteen historia –sarjassa ”Sininen laulu”. Jalas Chamber -orkesteria on sen perustamisesta lähtien johtanut Juhani Numminen.

Joose Tammelinin Satu sammosta musikaali oli Jalas Chamberin haasteellisimpia projekteja
Joose Tammelinin Satu sammosta musikaali oli Jalas Chamberin haasteellisimpia projekteja. Kuva: Wolfgang Frigård

Vuosina 2017-2018 Jalas Chamber toteutti Joose Tammelinin säveltämän suurmusikaalin Satu Sammosta. Musikaalia esitettiin ympäri Suomea, produktion viimeinen esityksistä Helsingin Musiikkitalossa. Musikaali äänestettiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Aino-gaalassa.

Juhani Numminen

Kapellimestari Juhani Numminen (s. 1942 Turku) työskentelee freelancer-kapellimestarina. Viulunsoitto- ja kapellimestariopintoja Juhani Nummisella on Sibelius-Akatemiassa sekä Turun konservatoriossa ja myös ulkomailla mm. Arvid Jansonsin, Igor Markevitchin ja Kurt Masurin johdolla. Juhani Numminen on soittanut viulua Helsingin, Turun ja Porin kaupunginorkesterissa, Porissa konserttimestarina. Hän on toiminut Turun oopperan kapellimestarina 1970-1976 ja Porin kaupunginorkesterin kapellimestarina 1973-1990. Juhani Numminen on Porin Ooppera ry:n perustaja sekä toimi sen taiteellisena johtajana 1976-1989.

Juhani Numminen on johtanut orkestereita mm. Unkarissa, Ranskassa, Espanjassa, Sveitsissä, Itävallassa, Liechtensteinissa, Saksassa, Virossa, Ruotsissa, Belgiassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Kreikassa, Sloveniassa, Italiassa, Venäjällä, Moldovassa ja Romaniassa, ja ollut kolmessa viimeksi mainitussa myös viulukilpailujen tuomaristossa. Vuosina 1989-2007 Juhani Numminen työskenteli Pohjois-Satakunnassa Kankaanpään musiikkiopiston rehtorina. Jalas Chamber -orkesteria hän on johtanut sen perustamisesta 1992 alkaen.