Siirry sisältöön

Soveltavan liikunnan ohjattu liikunta

Liikuntapalvelut tarjoaa ohjattua liikuntaa kuntalaisille vauvasta vaariin. Liikuntamuodoista vesiliikunta ja salijumpat kattavat pääosan liikuntatarjonnasta.

Kurikka tarjoaa hyvät olosuhteet monipuoliseen liikunnan harrastamiseen yksin tai ryhmässä. Hyvin hoidetut hiihtoladut ja kuntoradat houkuttelevat hiihtäjiä, lenkkeilijöitä ja sauvakävelijöitä liikkumaan ulkona. Molskiksen altaissa viihtyvät niin uimakoululaiset, uimarit kuin vesijumpparitkin.

Soveltava liikunta

Liikunnan soveltavan liikunnan ryhmiin kuuluvat liikuntarajoitteiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt sekä ne iäkkäät henkilöt, joilla toimintakyvyn heikkeneminen estää yleisten liikuntapalvelujen käytön. Lisäksi soveltavan liikunnan piiriin lasketaan kuuluvaksi sosiaalisten syiden vuoksi yleisten liikuntapalvelujen ulkopuolelle jäävät henkilöt.

Suurimmat erityisryhmät ovat vammaiset (liikunta-, aisti- ja kehitysvammat tai -viivästymät), pitkäaikaissairaat (sydän- ja verisuonitaudit, hengityselinsairaudet, sokeritauti ja muut aineenvaihduntasairaudet, syöpäsairaudet sekä mielenterveyshäiriöt) ja huonokuntoiset ikääntyneet henkilöt.

Tällä hetkellä Kurikassa järjestetään lukuisia erilaisia erityisryhmien liikuntatoimintoja. Kunnassa on lisäksi palkattu soveltavan liikunnan ohjaaja ohjaamaan ja koordinoimaan soveltavaa liikuntaa.


Soveltavan liikunnan ryhmät 2023-2024

Ryhmien kuvaukset

IKIVIHREIDEN KUNTOSALI. Ryhmän tavoitteena on monipuolisesti kuormittaa koko vartalon isoja lihasryhmiä, harjoittaen lihasvoimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja kestävyyttä hyödyntäen kuntosalilaitteita, vapaita painoja sekä oman kehonpainoa. Harjoittelu tapahtuu aina oman kuntotason ja toimintakyvyn mukaisesti ammattitaitoisen ohjaajan ohjeiden mukaisesti. Mukaan sisäliikuntavarustus, pieni pyyhe ja juomapullo.

IKIVIHREIDEN KUNTOJUMPPA Ryhmät: tavoitteena on monipuolisesti harjoittaa kestävyyttä, lihaskuntoa, tasapainoa ja koordinaatiota erilaisia teemoja hyödyntäen, kuten keppijumppa, kuntopiiri, palloilu. Ryhmissä jokainen liikkuu omien taitojensa ja kuntotason mukaisesti, joten kaiken kuntoiset ovat tervetulleita mukaan. Mukaan kannattaa ottaa pieni pyyhe, juomapullo ja jumppamatto.

TULES-VESIJUMPAT On ensisijaisesti suunnattu tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja omaaville ikääntyneille ja työikäisille. Tavoitteena tunneilla on kehittää ja kuormittaa monipuolisesti koko vartalon lihasrhmiä parantaen voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelussa voidaan käyttää apuna erilaisia välineitä lisäämään tehoa. Jumpat pidetään lämpöisessä vedessä ja harjoittelu tapahtuu oman kuntotason ja rajoitteiden mukaisesti.

KUNTOSTARTTI On intensiivinen kuntosalikurssi, joka on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla on haasteita liikkumisen, tasapainon tai arjessa jaksamisen kanssa, tarvitsee kuntoutusta esim. Polvi –tai lonkkaleikkauksen jäljiltä tai jostain muusta syystä. Kuntostartti on ilmainen 10 viikkoa kestävä kurssi, jossa harjoitellaan 2 kertaa viikossa. Ryhmä pyörii nonstoppina, joten mukaan voi hypätä koska vain kautta. 10 viikon jälkeen harjoittelua pyritään jatkamaan joko omatoimisesti tai ryhmässä. Liikuntatoimen ryhmässä jatkaessaan maksu määräytyy kuten muissakin liikuntatoimen soveltavissa ryhmissä.

VENYTELLEN VETREÄKSI On yli 65-vuotiaille suunnattu kehonhuoltotunti, jossa pyritään ylläpitämään ja kehittämään kehon lihasten ja nivelten monipuolisesti erilaisia vahvistavia ja tukevia harjoitteita ja tekniikoita hyödyntäen. Harjoittelu tapahtuu omien taitojen ja kykyjen mukaan. Tunnille tarvitse mukaan oman jumppamaton ja juomapullon.

TASAPAINORYHMÄ On suunnattu henkilöille, joilla on haasteita tasapainon kanssa, heikkoutta alaraajojen lihaksissa tai tuntevat epävarmuutta päivittäisessä liikkumisessa. Ryhmässä keskitytään parantamaan tasapainoa ja lisäämään alaraajojen voimaa monipuolisilla harjoitteilla.

LIIKU MIELI HYVÄKSI On mielenterveyskuntoutujille suunnattu kuntosaliryhmä. Pääasiassa ryhmä toimii kuntosalilla, mutta ryhmäläisten toiveesta voidaan tehdä myös muuta liikuntaa. Kokoontuminen kerran viikossa keskiviikkoisin monnarin kuntosalilla kurikassa.

LASTEN SOVELTAVA UIMAKOULU Järjestetään joka toinen viikko perjantaisin syksyn vko:t 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47,  49. RYHMÄÄN ON ILMOITTAUTUMINEN. TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMINEN EMMILLE.  Soveltava uimakoulu soveltuu yksilöllisempää ohjausta tarvitseville lapsille (kehitysvammaiset, motorisesti heikommat, vaikeudet uimaan oppimisessa, ym.) Lapsen tulee kuitenkin pystyä toimimaan itsenäisesti tai oman avustajan avustuksella uimahalliympäristössä. Opetusta pyritään antamaan mahdollisimman yksilöllisesti jokaisen lapsen taitotason mukaan. Ryhmään mahtuu kerrallaan 5 lasta.

Ryhmät kokoontuvat

Kurikka

Maanantai

 • 9-15-10.15 Ikivihreiden kuntosali, Monnari
 • 10.30-11.15 Ikivihreiden kuntojumppa, Monnari
 • 12.00-13.00 KuntoStartti, Monnari
 • 14.30-15.15 Tules-vesijumppa, Molskis

Keskiviikko

 • 12.30-13.15 Tules-vesijumppa, Molskis
 • 13.30-14.30 Liiku mieli hyväksi kuntosali, Monnari

Torstai

 • 8.15-9.00 Tules-vesijumppa, Molskis
 • 12.00-13.00 KuntoStartti(omatoimivuoro), Monnari
 • 12.00-12.45 Tasapainoryhmä, Monnari

Perjantai

 • 15.00-15.45 Lasten soveltava uimakoulu

Jurva

Tiistai

 • 9.00-10.00 Ikivihreiden kuntosali, Jurvan liikuntahalli
 • 10.20-11.05 Ikivihreiden kuntojumppa, Jurvan liikuntahalli
 • 14.00-15.00 KuntoStartti, Jurvan liikuntahalli

Torstai

 • 14.00-15.00 KuntoStartti (omatoimivuoro), Jurvan liikuntahalli

Jalasjärvi

Keskiviikko

 • 8.00-8.45 Tules-vesijumppa, Polskis

Perjantai

 • 11.30-12.30 Ikivihreiden kuntosali, Hallitie 11, Jalasjärvi
 • 12.30-13.15 Venytellen vetreäksi, Hallitie 11, Jalajäsrvi

Ryhmien kokoontuminen

Ryhmien alkavat viikolla 37.

Ryhmät kokoontuvat syyskaudella viikoilla 37 – 50 (11.9. – 15.12.12.2023) ja kevätkaudella viikoilla 2 – 20 (8.1. – 17.5.2024). Viikoilla 42 ja 9 ei ole ohjattuja ryhmiä.


Maksut

Lukukausimaksu on 20 € + uintimaksu tarvittaessa. Seniori- ja erityisryhmien liikuntakortilla osallistuminen on maksutonta.


Ilmoittautuminen

Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kaiken kuntoiset ovat tervetulleita mukaan. Lisätietoja Emmi Isoniemeltä.

Isoniemi Emmi
Soveltavan liikunnan ohjaaja
emmi.isoniemi@kurikka.fi
044 702 2181