Siirry sisältöön

Welcome2EP

Welcome2Ep, Etelä-Pohjanmaan maahanmuuttajien arki- ja osaamispalvelut –hanke.

Syksyllä 2020 Kurikassa käynnistyi työ- ja elinkeinoministeriön rahoituksella maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämiseen tähtäävä hanke. Kurikassa on hankkeen rahoituksella palkattu maahanmuuttokoordinaattori, joka palvelee kaupungissa asuvia maahanmuuttajia, kansainvälisestä työvoimasta kiinnostuneita yrittäjiä sekä kaupungin ja muiden organisaatioiden työntekijöitä maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

2020-2021 toimikaudelle työ- ja elinkeinoministeriö oli myöntänyt liki 200 000 euron erityisavustuksen maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämiseen maakunnassa. Vuoden pituisen hankkeen toteuttamiseen valittiin neljä työntekijää ympäri maakuntaa, tavoitteenaan rakentaa matalankynnyksen palvelumalli uusille tulijoille. Mallin avulla maahan muuttaneiden palveluihin ohjaus tehostui, mikä edisti ja nopeutti tulijoiden kotoutumista ja työelämään pääsyä. Nyt hankkeelle myönnettiin työ- ja elinkeinoministeriön jatkorahoitusta ja hankkeeseen palkattiin viides maahanmuuttokoordinaattori.

Maahanmuuttajien määrä Etelä-Pohjanmaalla on kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla. Ulkomaalaistaustaisten lukumäärä on kahdessa vuosikymmenessä kivunnut reilusta 1000 asukkaasta liki 4600 ulkomaalaistaustaiseen asukkaaseen. Väestörakenteen kansainvälistyessä, myös palvelutarpeet kansainvälistyvät. Uudet tulijat tarvitsevat oikea-aikaista, laadukasta ja yksilöllistä tukea sekä ohjausta, sitä on maakunnassa ollut aiemmin tarjolla vain pistemäisesti, eikä neuvontapalveluilla ole ollut jatkuvuutta tai yhteisiä standardeja.

Hanketta toteutettiin ensimmäisessä vaiheessa Kurikan, Kauhavan ja Alavuden kaupunkien sekä Suupohjan seutukunnan alueella, mutta lopullinen tavoite oli koko maakunnan kattavassa mallissa. Ensin oli kuitenkin luotava rakenteet palvelulle hankealueen kunnissa, joista osassa maahanmuuttajille suunnattuja palveluita ei juurikaan aiemmin oltu edes mietitty. Tavoitteeseen päästiin, ja nyt hanke on laajenemassa koko Etelä-pohjanmaan alueelle, pl. Seinäjoki. Tarkoituksena on palvella kaikkia maahanmuuttajia, maahantulon syystä riippumatta. Hanke tarjoaa apua myös työnantajille, sillä onhan valtaosa alueen maahanmuutosta työperäistä.

Hanketta vetämään on palkattu Tuomas Männistö, joka toimii samalla myös maahanmuuttokoordinaattorina Kauhavalla ja Lapualla. Hänen lisäkseen hankkeessa toimivat maahanmuuttokoordinaattorit Agnes Szeman Suupohjassa, Mirva Pirneskoski Kurikassa, Isossakyrössä sekä Ilmajoella, Maria Kaijankangas Alavudella, Kuortaneella, Ähtärissä sekä Soinissa sekä Diana Makasyuk Alajärvellä, Vimpelissä, Lappajärvellä sekä Evijärvellä.

Maahanmuuttajataustaisia, työnantajia sekä muita asiasta kiinnostuneita maahanmuuttokoordinaattorit kannustavat olemaan rohkeasti yhteydessä. Yhteystietomme löytyvät jo kuntien ja Suupohjan koulutuskuntayhtymän sekä hankkeen sivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

Welcome2EP nettisivut Welcome2EP Facebookissa Welcome2EP Instagramissa

Lisätietoja tarvittaessa:

Pirneskoski Mirva
maahanmuuttokoordinaattori / Immigration Coordinator
mirva.pirneskoski@kurikka.fi
050 569 8914
Keskuspuistikko 14, 61300 Kurikka
Luukko Juha
elinvoimajohtaja
juha.luukko@kurikka.fi
044 550 2639
Keskuspuistikko 14, 61300 Kurikka
Zaporozhets Kateryna
Maahanmuuttokoordinaattori / Immigration Coordinator
kateryna.zaporozhets@kurikka.fi
040 617 6394