Siirry sisältöön

Kelan tuet

Lukion opiskelijana voit saada Kelalta taloudellista tukea opintoihisi.

Jos olet alle 17-vuotias, sinulla voi olla mahdollisuus saada oppimateriaalilisää 46,80 e/kk.

Kun täytät 17 -vuotta ja et saa enää lapsilisää, voit saada opintorahaa. Opintorahan määrään vaikuttavat: ikä, asumismuoto, perhetilanne, vanhempien tulot.

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin

Voit saada koulumatkatukea, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.
  • Koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa.
  • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.
  • Vapaa-ajan matkailuun linja-autolla saat alennusta Matkahuollosta hankittavalla opiskelijakortilla, tai Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) kortilla. Junalla matkustaessasi alennuksen saat SLL:n kortilla, tai esittämällä koululta saamasi tilapäinen opiskelutodistus, joka on voimassa 3kk. Katso tarkemmat tiedot Matkahuollon ja VR:n sivuilta.

Lukiolainen voi saada yleistä asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki

Jos kaikki tulosi ja varasi ja muut sinulle myönnetyt sosiaalituet eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Kelan tukien hakemiseksi tarvitset opiskelutodistuksen, jonka saat lukion toimistosta. Kelan lomakkeita saat lukion toimistosta ja Kelan nettisivuilta. Palauta lomakkeet lukion toimistoon. Saat tarvittaessa apua lomakkeiden täyttämiseen kuraattorilta tai opinto-ohjaajalta.

Tarkempaa tietoa saat Kelan sivuilta alla olevan linkin kautta.

Kela, opiskelijat