Siirry sisältöön

Tietokoneet

Salasanan vaihto Wilmaan ja Windowsiin tehdään windowsissa

Lukion oppilaat ovat saaneet tunnukset Wilmaan. Samoilla tunnuksilla kirjaudutaan myös edu-verkossa oleviin koulun tietokoneisiin. Näin ollen salasanan vaihto pitää tehdä kirjauduttaessa koulun tietokoneille. Paina windowsiin kirjautumisen jälkeen Ctrl-Alt-Del näppäimiä yhtä aikaa ja valitse valikosta muuta salasana. Muutettuasi salasanan poistu klikkaamalla nuolta oikealle.

Kirjoittimen lisääminen

Jokainen oppilas lisää itse kirjoittimen omaan profiiliinsa. Lue ohjeet tulostimen lisäämiseen alta linkistä. Lisää tulostin/ tulostimet vuorollaan klikkaamalla kahdesti tulostimen nimeä.

Tulostimen lisääminen

Kannettava lukiossa

Lukiossamme on käytössä Google for Education sovelluskokonaisuus: mm. pilvipalvelu Drive, opetukseen suunniteltu työkalu classroom ja sovellusohjelmat tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan, piirtämiseen. Ks lisää Google for Edu.

Koululla on kannettavia tietokoneita opetuksessa, mutta niitä ei aina riitä välttämättä kaikille. Opiskelija voi tuoda kouluun myös oman kannettavan. Koulussamme on käytössä langaton verkko nimeltään EduWifi. Verkkoon liittyessäsi pyydetään käyttäjätunnustasi ja salasanaa.

Ylioppilaskirjoitukset tehdään sähköisesti tietokoneilla. Jos aiot ostaa uuden kannettavan opiskeluasi varten, niin kannattaa huomioida ainakin seuraavat ominaisuudet: laitteessa on ethernet verkkoliitäntä, hyväkestoinen akku, vähintään kaksi (mielellään 3) USB porttia hiirelle, kuulokkeille ja muistitikulle, näytön koko korkeintaan 18 tuumaa. Lisää tietoa tietokoneen hankinnasta löytyy alta.

Ohje YTL:n sivuilta sopivan tietokoneen hankkimiseksi yo-kokeisiin

Abitti ympäristö

Kokeita voidaan pitää abitti verkossa, joko langattomasti tai langallisesti. Jos opiskelija haluaa käyttää omaa tietokonetta, on opiskelijan huolehdittava, että tietokone käynnistyy USB tikulta. Alta vihreästä linkistä avautuu ohje, miten tämä tapahtuu. Verkossa on myös videoita eri käyttöjärjestelmille. Kannattaa katsoa nämä ohjevideot boottaukseen tikulta. Kannattaa myös etukäteen testata koululla, että kone on soveltuva abittiympäristöön. Uudemmille koneille ei abittijärjestelmässä välttämättä ole ohjelmoituna ajureita valmiiksi. Tästä on lisää tietoa Digabisivulla . Abitti ohjelma käynnistetään aina muistitikulta. Oppilaiden suoritukset tallentuvat reaaliajassa palvelimelle.

Lukion aloittaneet opiskelijat ovat ostaneet HP merkkisen kannettavan. Pääset käynnistämään ABITTI sovelluksen mm. seuraavasti:

  • Sammuta kone, ellei se ole sitä jo valmiiksi
  • Paina käynnistyspainiketta ja samalla painele toistuvasti ESC-näppäintä
  • Valitse Boot Menu (F9)
  • Avautuvan sivun valikosta valitse alin vaihtoehto: Boot from FILE
  • Seuraavaksi valitse EFI Usb ja EFI ja Boot
  • Seuraavaksi valitse bootx64.efi eli 64 bittinen
  • Tämän jäkeen kone lähtee käynnistämään abitti sovellusta
Ohje koneen käynnistämiseksi abittikoejärjestelmässä