Siirry sisältöön

Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Useat tahot ovat aloittaneet erilaisten tukitoimien kehittämisen, joilla pyritään auttamaan yrittäjiä koronaepidemian aiheuttamien vaikutusten hallinnassa ja ehkäisemisessä. Tälle sivulle on kerätty eri toimijoiden ohjeistusta. Tilanne muuttuu ja uutta tietoa päivitetään koko ajan lisää, joten kannattaa käydä säännöllisesti tutustumassa sivuston sisältöön. Sivuja päivitetty 25.2.2021.

Tältä sivulta löydät tietoja seuraavista aiheista:

Yritysten kustannustuki – toinen hakukierros päättyy 26.2.2021

Yritysten kustannustuen toinen hakukierros on avoinna 26.2.2021 klo 16.15 saakka.

Kustannustuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamasta vaikeasta taloustilanteesta. Tuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Kustannustuki maksetaan Valtiokonttorista.

Tuki on haettavana osittain uudistetuin ehdoin verrattuna ensimmäiseen hakukierrokseen. Tästä syystä jokaisen yrityksen kannattaa arvioida oma hakukelpoisuus uudelleen ja hakea kustannustukea, jos edellytykset ovat voimassa.

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria koronatukia. Aiemmin saadut koronatuet eivät leikkaa kustannustukea ellei samojen Euroopan komission tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan myönnetyt tuet yhteenlaskettuina ylitä 800 000 euroa. Ainoastaan koronapandemiaan liittyvät vakuutuskorvaukset, jotka korvaavat tukikaudelle (kesä-lokakuu 2020) kohdistuvia vahinkoja, vähennetään kustannustuesta.

Kenelle tuki on tarkoitettu

Hakijan yhtiö muotoa ei ole rajattu. Kaikki toiminnassa olevat yritykset (sekä liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset), jotka täyttävät kaikki seuraavat kolme edellytystä, ovat oikeutettuja hakemaan kustannustukea:

 1. joilla on palkkakuluja ja joustamattomia kustannuksia, joita on vaikea sopeuttaa. Palkkakustannuksiin hyväksytään nyt myös tmi-, ky-, ja ay-yrittäjien palkkoihinsa nostamat yksityisotot.
 2. joiden liikevaihto on pudonnut vähintään 30 % kesä-lokakuussa 2020, kun sitä verrataan vastaavaan aikaan 2019. Jos yritys on perustettu 1.5.2019 tai sen jälkeen, vertailujakso on 1.1.–28.2.2020
 3. joiden toimialan liikevaihto on laskenut vähintään 10 %. Nämä tuettavat toimialat määritellään erikseen. Yritys voi kuitenkin hakea tukea, vaikka toimialaa ei olisikaan mainittu tuettujen listalla. Tällöin yrityksen tulee esittää hakemuksessaan erityisen painavat syyt sille, että yrityksen liikevaihto on kärsinyt koronapandemian vuoksi.

Tuen piirissä ovat nyt kaikenkokoiset yritykset, sillä tukeen oikeuttavalle liikevaihdolle ei ole minimirajaa.

Tukea ei voida kuitenkaan myöntää yritykselle, joka on ollut taloudellisissa vaikeuksissa EU:n määritelmän mukaisesti jo 31.12.2019. Myöskään maatalouden alkutuotannon, kalatalouden ja vesiviljelyalan yritystoimintaan eivät voi hakea kustannustukea, sillä näillä toimialoilla sovelletaan erillisiä valtiontukisääntöjä.

Tuen hakeminen

Kustannustukea haetaan valtionkonttorista sähköisesti osoitteesta www.haekustannustukea.fi Sivuilta löytyy myös kaikki lisätiedot.

Lisätietoa ja apua tuen hakemiseen

Apua tuen hakemiseen voit pyytää esimerkiksi Tarja Sandvikilta, tarja.sandvik@seamk.fi, puh. 040 680 7180.


Yrityksen digituki

Kurikkalaiset yritykset voivat hakea kaupungilta tukea vuonna 2020 tehtyihin uusiin digitalisaatiotoimenpiteisiin kuten uusiin verkkosivuihin, verkkokauppoihin ja järjestelmähankintoihin. Tuen suuruus on 200€.

Lue lisää: https://kurikka.fi/digituki.


NOUSU -hanke

NOUSU- Osaamisella uuteen nousuun on hanke, joka on suunnattu Kurikan ja Ilmajoen yrityksille koronaviruksen aiheuttamien vaikutusten hillitsemiseen ja uuden nousun tukemiseen.

NOUSUn ohjelmassa on mm.

 • Opastusta ja ohjausta
 • Uutta osaamista
 • Tiedon välitystä

Yritykset ovat tervetulleita mukaan toimialasta riippumatta!

Lue lisää: https://kurikka.fi/nousu.

Hankkeen rahoittajana on EP:n liitto ja hallinnoijana Seinäjoen ammattikorkeakoulu.


Kurikkalaista yrittäjäkokemusta ja tukea saatavilla

Kaksitoista kokenutta yrittäjää/yrityselämän vaikuttajaa ovat lähteneet mukaan talkoisiin. Näiden nimien takana on valtava määrä kokemusta yrityselämän laskuista ja nousuista. Mentorit antavat aikaansa, apuja ja vertaistukea kurikkalaisille yrittäjille tässä vaikeassa tilanteessa. Tarkoitus ei ole tarjota valtion luomia tukipaketteja, vaan kokemusta, käytännön vinkkejä, henkistä tukea, vertaiskeskustelua, jne. Käytä siis mahdollisuus hyväksesi ja ota yhteyttä konkareihin (ensisijaisesti puhelimitse). Palvelu on maksutonta. Katso lista mentoreista alla olevasta kuvasta tai linkistä.

Kokemusta ja tukea yrittäjälle


Muut yhteistyötahot

Hallituspartnerit Pohjanmaa ry yhteistyössä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamareiden kanssa tarjoaa keskusteluapua ja asiantuntemusta alueen yritysten käyttöön koronakriisin aiheuttamissa haasteissa. Palvelu on maksutonta ja tarjolla kaikille Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla toimiville yrityksille ja yrittäjille.

Suomen Yrittäjät ovat koonneet sivustolleen kattavan tietopaketin:
Kaikki koronasta yrittäjälle

Uusyrityskeskus Neuvoa-antavasta saa neuvonta-apua koronakriisin vuoksi talousvaikeuksiin joutuneille yrityksille ja yrittäjille. Apua tarvitsevat voivat olla yhteydessä puhelimitse tai varata aikoja uusyrityskeskuksen neuvontaan ajanvarauskalenterista www.neuvoa-antava.fi

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

 • auttaa ja neuvoo talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä
 • neuvojat ovat yrityksen talouden- ja terveyttämisen asiantuntijoita
 • palvelu on luottamuksellista ja maksutonta
 • soita 0295 024880 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00–16.00

Maaseutuohjelman kehittämishankkeilla on mahdollisuus auttaa koronan aiheuttamia haasteita. Hankkeiden sisältöjen mukaisesti neuvonta, ohjeistus ja tiedonvälitys saattavat helpottaa yrittäjien tilannetta huomattavasti. Kysy lisää Leader Suupohja (Kurikka + Jurva) tai Leader Liiveri (Jalasjärvi).

Maaseudun yritysten ja maatalouden väliaikainen tukipaketti 18.5. alkaen

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki

 • maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä
 • alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.
 • Lisätiedot

Alkutuotannon väliaikainen tuki

Tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi. Lisätiedot


Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan

TE-palveluiden sivuille on koottu tärkeää tietoa työnhakijaksi ilmoittautuvalle yrittäjälle. Sieltä löytyy myös mm. ohjeet: Työnhakijaksi ilmoittautuminen Oma asiointi -palveluun askel askeleelta.

Lisätietoja Kelan sivulta osoitteesta https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja.


Verohallinto

Päivittyvä kooste koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen


#tueyrittäjää: kurikkalaisia verkkokauppoja ja noutoruokapaikkoja

Koronapandemian jyllätessä yritysten toimeentulo riippuu täysin siitä, miten ihmiset käyttävät palveluita. Olemme koonneet www.asujaela.fi sivulle listaa kurikkalaisista verkkokaupoista. Suosittelemme edelleen hankkimaan välttämättömät ostokset paikallisista kivijalkakaupoista ja käyttämään palveluita (terveenä!), mutta haluamme myös kannustaa tutustumaan kattavaan verkkokauppatarjontaan. Lista päivittyy jatkuvasti, kun saamme tietoomme palveluntarjoajia. Lähetä logo ja linkki verkkokauppaasi osoitteeseen jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi.

PS. Lataa MyCashflown maksuton opas verkkokaupan markkinointiin tästä.

Sivuille on koottu listaus myös kurikkalaisista ravintoloista ja kahviloista, joista asiakkaat voivat noutaa syötävää. Auta yrittäjää ja helpota omaa arkeasi tilaamalla välillä noutoruokaa!

Puuttuuko yrityksesi listalta? Lähetä logo, yhteystiedot ja mahdollinen linkki verkkosivullesi osoitteeseen jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi.


Kaupungin vuokra-asiat

Tiedustelut ja kyselyt liittyen Kurikan Toimitilat Oy:n vuokriin tulee osoittaa suoraan toimitusjohtaja Tapio Ketoselle p. 044 7022 467, tapio.ketonen@kurikka.fi

Tiedustelut ja kyselyt liittyen kaupungin vuokriin (vuokranantajana Kurikan kaupunki, ei Kurikan Toimitilat Oy) tulee osoittaa apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukolle p. 044 550 2639, juha.luukko@kurikka.fi


Yrityspalvelupiste Formu

Yrityspalvelupiste Formu palvelee yrittäjiä osoitteessa Keskuspuistikko 14, Kurikka.Voit olla yhteydessä kaupungin elinvoimaosaston väkeen myös puhelimitse ja sähköpostillakin. Voit myös liittyä “Formu ja yrittäjät” -WhatsApp-ryhmään: https://chat.whatsapp.com/GCAhqEsAXI6GbeOEo57mJn

Formun asiantuntijat:
apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko p. 044 550 2639 juha.luukko@kurikka.fi
yritysasiamies Jussi-Pekka Kurikka p. 044 760 9122 jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi maaseutupäällikkö Reijo Hämäläinen p. 0400 877 679 reijo.hamalainen@kurikka.fi
maaseutuasiamies Pirjo Tammela p. 0500 234 441 pirjo.tammela@kurikka.fi
korkeakouluasiamies Tarja Sandvik p. 0406807180 tarja.sandvik@seamk.fi
projektipäällikkö Osku Ketola p. 044 550 2901 henry.ketola@kurikka.fi

Pysy mukana uutisvirrassa ja tilaa Kurikan elinkeinotoimen uutiskirje : https://kurikka.fi/tyo-ja-yrittaminen/yrityspalvelut/uutiskirje/