Siirry sisältöön

Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Useat tahot ovat aloittaneet erilaisten tukitoimien kehittämisen, joilla pyritään auttamaan yrittäjiä koronaepidemian aiheuttamien vaikutusten hallinnassa ja ehkäisemisessä. Tälle sivulle on kerätty eri toimijoiden ohjeistusta. Tilanne muuttuu ja uutta tietoa päivitetään koko ajan lisää, joten kannattaa käydä säännöllisesti tutustumassa sivuston sisältöön. Sivuja päivitetty 3.4.2020.

Tältä sivulta löydät tietoja seuraavista aiheista:

Kurikkalaista yrittäjäkokemusta ja tukea saatavilla

Kaksitoista kokenutta yrittäjää/yrityselämän vaikuttajaa ovat lähteneet mukaan talkoisiin. Näiden nimien takana on valtava määrä kokemusta yrityselämän laskuista ja nousuista. Mentorit antavat aikaansa, apuja ja vertaistukea kurikkalaisille yrittäjille tässä vaikeassa tilanteessa. Tarkoitus ei ole tarjota valtion luomia tukipaketteja, vaan kokemusta, käytännön vinkkejä, henkistä tukea, vertaiskeskustelua, jne. Käytä siis mahdollisuus hyväksesi ja ota yhteyttä konkareihin (ensisijaisesti puhelimitse). Palvelu on maksutonta. Katso lista mentoreista alla olevasta kuvasta tai linkistä.

Kokemusta ja tukea yrittäjälle

Yksinyrittäjän tuki

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tuen haku avautuu mahdollisimman pian ja tiedotamme asiasta tarkemmin välittömästi, kun saamme lisätietoja. Kunnille laaditaan tällä hetkellä tuen myöntämiseen käytännönläheisiä ohjeita sekä valmista hakulomakepohjaa.

3.4.2020 tiedossa olevat hakukriteerit:

– tuen suuruus on 2000 euroa ja se myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen

– haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta (myöhemmin tarkentuu, tarkoitetaanko tällä kotipaikkaa vai toimipaikkaa)

– yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta

– yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät

– ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen

– tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja

– avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä syntyneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

– valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan. Kukin kunta saa tukea käyttöönsä kunnassa olevien yksinyrittäjien määrän mukaan. Rahoituspäätös ja maksatus tapahtuu kunnan viranhaltijoiden toimesta.

Muut yhteistyötahot

Suomen Yrittäjät ovat koonneet sivustolleen kattavan tietopaketin:
Kaikki koronasta yrittäjälle

Uusyrityskeskus Neuvoa-antavasta saa neuvonta-apua koronakriisin vuoksi talousvaikeuksiin joutuneille yrityksille ja yrittäjille. Apua tarvitsevat voivat olla yhteydessä puhelimitse tai varata aikoja uusyrityskeskuksen neuvontaan ajanvarauskalenterista www.neuvoa-antava.fi

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

 • auttaa ja neuvoo talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä
 • neuvojat ovat yrityksen talouden- ja terveyttämisen asiantuntijoita
 • palvelu on luottamuksellista ja maksutonta
 • soita 0295 024880 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00–16.00

Business Finland: liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa

 • rahoittaa yrityksiä, joissa työskentelee yli 6-250 henkilöä.
 • tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille (oy, oyj, ay, ky, osk) ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta
 • rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja, mutta ei korvaa menetetystä myynnistä aiheutuneita tappioita
 • rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: esiselvitys ja kehittämisrahoitus. Yritys ei voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.

ELY-keskusten poikkeusrahoitus

 • ELY-keskukset suuntaavat poikkeusrahoitusta yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä.
 • Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin.
 • Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin.

ELY-keskusten kehittämispalvelut: analyysi

Palvelussa saat avuksesi kokeneen liikkeenjohdon konsultin 1-2 päiväksi, jonka kanssa kartoitat yrityksesi nykytilan esim. talouden, markkinoiden, tuotteiden ja toimintaympäristön osalta. Lopputuloksena on yrityksesi kehittämissuunnitelma. Palveluun on tehty muutoksia koronavirusepidemian vuoksi: palvelu soveltuu nyt myös muutostarpeiden arviointiin ja lyhyen tähtäimen selviytymissuunnitelman tekemiseen. Analyysi-palvelun hinta asiakkaalle on 30 euroa + alv/päivä. Koronavirusepidemian vuoksi palvelun hintaa on alennettu, jotta pienimilläkin yrityksillä olisi mahdollisuus käyttää palveluja. Normaalihinta on 220 € + alv/pvä.

Team Finland on koonnut sivuilleen tietoa eri toimijoiden toimenpiteistä ja ohjeista vallitsevassa poikkeustilanteessa. Katso lisää alla olevasta linkistä.

Team Finland

Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan

Hallitus pyrkii helpottamaan freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen.  TEM viestii lain voimaantulosta, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen ja presidentti on vahvistanut lain. Yrittäjä voi kuitenkin ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon jo ennen lain voimaantuloa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 2.4:
Yrittäjille oikeus työttömyysturvaan koronavirusepidemian vuoksi

Yrittäjän pitää ilmoittautua työnhakijaksi viimeistään 15.4., mikäli haluaa saada etuutta jo 16.3. lukien. Tuen (724 €/kk) saaminen edellyttää, että päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 €/kk jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. 

Etuuden hakeminen:

 • Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
 • TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
 • Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Verohallinto

Päivittyvä kooste koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen

Webinaareja rahoitus- ja tukimuodoista

Suomen Yrittäjät järjestää 7.4. klo 16-17 kaikille maksuttoman ja avoimen tietoiskun, jonka sisältönä mm. rahoituksen eri vaihtoehdot ja taloudellisen tuen hakeminen sekä ennakkoverojen alentaminen, maksujärjestelyt, toiminnan keskeyttäminen tai lopettaminen, muut verotuksen joustot.

Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuteen: https://www.yrittajat.fi/tapahtumat/623052-kaikki-koronasta-rahoitusta-ja-verotusta-koskevat-toimenpiteet

#tueyrittäjää: kurikkalaisia verkkokauppoja

Koronaepidemian jyllätessä monet yrittäjät ovat joutuneet tukalaan tilanteeseen asiakaskadon vuoksi. Yritysten toimeentulo riippuu täysin siitä, miten ihmiset käyttävät palveluita. Olemme koonneet www.asujaela.fi sivulle listaa kurikkalaisista verkkokaupoista.  Suosittelemme edelleen hankkimaan välttämättömät ostokset paikallisista kivijalkakaupoista ja käyttämään palveluita (terveenä!), mutta haluamme myös kannustaa tutustumaan kattavaan verkkokauppatarjontaan. Lista päivittyy jatkuvasti, kun saamme tietoomme palveluntarjoajia. Lähetä logo ja linkki verkkokauppaasi osoitteeseen jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi.

Kaupungin vuokra-asiat

Tiedustelut ja kyselyt liittyen Kurikan Toimitilat Oy:n vuokriin tulee osoittaa suoraan toimitusjohtaja Tapio Ketoselle p. 044 7022 467, tapio.ketonen@kurikka.fi

Tiedustelut ja kyselyt liittyen kaupungin vuokriin (vuokranantajana Kurikan kaupunki, ei Kurikan Toimitilat Oy) tulee osoittaa apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukolle p. 044 550 2639, juha.luukko@kurikka.fi tai yritysasiamiehille.

Yrityspalvelupiste Formu palvelee etänä

Yrityspalvelupiste Formu on suljettu 13.5. saakka, mutta voit olla yhteydessä kaupungin yritysasiamiehiin niin puhelimitse kuin sähköpostillakin. Voit myös liittyä “Formu ja yrittäjät” -WhatsApp-ryhmään: https://chat.whatsapp.com/GCAhqEsAXI6GbeOEo57mJn

Myös muut Formun asiantuntijat palvelevat etänä:
apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko p. 044 550 2639 juha.luukko@kurikka.fi
maaseutupäällikkö Reijo Hämäläinen p. 0400 877 679 reijo.hamalainen@kurikka.fi
maaseutuasiamies Pirjo Tammela p. 0500 234 441 pirjo.tammela@kurikka.fi
korkeakouluasiamies Tarja Sandvik p. 0406807180 tarja.sandvik@seamk.fi
projektipäällikkö Osku Ketola p. 044 550 2901henry.ketola@kurikka.fi

Koskela Anne
yritysasiamies
anne.koskela@kurikka.fi
044 732 4196
Kurikka Jussi-Pekka
yritysasiamies
jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi
044 760 9122