Siirry sisältöön

Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Useat tahot ovat aloittaneet erilaisten tukitoimien kehittämisen, joilla pyritään auttamaan yrittäjiä koronaepidemian aiheuttamien vaikutusten hallinnassa ja ehkäisemisessä. Tälle sivulle on kerätty eri toimijoiden ohjeistusta. Tilanne muuttuu ja uutta tietoa päivitetään koko ajan lisää, joten kannattaa käydä säännöllisesti tutustumassa sivuston sisältöön. Sivuja päivitetty 28.1.2022.

Tältä sivulta löydät tietoja seuraavista aiheista:


Yritysten kustannustuen viides kierros avautui joulukuu lopulla

Aika:                Kustannustuen viides hakukierros järjestetään 21.12.2021–18.2.2022.

Kenelle:           yrityksille, jotka ovat kärsineet koronapandemian torjuntaan liittyvistä, julkisen tahon asettamista rajoituksista, pelkkä suositus ei riitä. Tuki kohdistuu erityisesti mm. majoitus-, tapahtuma- ja matkailualalle, mutta suoraan tuen piirissä on yhteensä 41 toimialaluokkaa. Lisäksi on myös harkinnanvaraisuus käytössä. Rajoitus on voinut kohdistua suoraan yritykseen tai sen asiakaskuntaan.

Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu. Yrityksellä tulee kuitenkin olla Y-tunnus.

Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea.

Jos yritys on perustettu pandemia-aikana, tukea ei voida myöntää.

Tuen ehdot:   Yrityksen liikevaihto on laskenut yli 30 % vertailukausien välillä ja yrityksellä on ollut palkkakuluja ja joustamattomia kuluja, joita on vaikea sopeuttaa vähintään 2000 €. Lisäksi muut tarkemmat ehdot löytyvät www.haekustannustukea.fi

Tarkasteluajankohta:
Tuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.6.–30.9.2021.

Mihin verrataan:
Jos yrityksen ALV-verokausi on kuukausi ja yritys on perustettu ennen 1.6.2019 niin vertailukaudet ovat 1.6.–30.9.2019 ja 1.6.–30.9.2021. Muut tapaukset kannattaa katsoa kustannustuki- sivuilta.

Mihin:              Joustamattomat kulut.
Palkkakulut, jotka tulevat suoraan tulorekisteristä. Toiminimiyrittäjän palkka lasketaan yrittäjäeläkevakuutusta varten vahvistetun työtulon mukaan.
Kuluja tulee olla vertailukautena vähintään 2000 €.

Miten tukea haetaan:
Kustannustukea haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Asiointipalvelu ohjaa hakemuksen täyttämisessä.

Tarkemmat ohjeet löytyvät nettisivuilta www.haekustannustukea.fi

Lisätietoja ja neuvontaa antaa Tarja Sandvik, 040 6807180 tarja.sandvik@seamk.fi  NOUSU – Osaamisella uuteen nousuun -hanke

Lisätieoa kustannustuesta

Yrityksen digituki

Kurikkalaiset yritykset voivat hakea kaupungilta tukea vuonna 2020 tehtyihin uusiin digitalisaatiotoimenpiteisiin kuten uusiin verkkosivuihin, verkkokauppoihin ja järjestelmähankintoihin. Tuen suuruus on 200€.

Lue lisää digituesta

NOUSU -hanke

NOUSU- Osaamisella uuteen nousuun on hanke, joka on suunnattu Kurikan ja Ilmajoen yrityksille koronaviruksen aiheuttamien vaikutusten hillitsemiseen ja uuden nousun tukemiseen.

NOUSUn ohjelmassa on mm.

 • Opastusta ja ohjausta
 • Uutta osaamista
 • Tiedon välitystä

Yritykset ovat tervetulleita mukaan toimialasta riippumatta!

Tutustu NOUSU-hankkeeseen

Hankkeen rahoittajana on EP:n liitto ja hallinnoijana Seinäjoen ammattikorkeakoulu.


Kurikkalaista yrittäjäkokemusta ja tukea saatavilla

Kaksitoista kokenutta yrittäjää/yrityselämän vaikuttajaa ovat lähteneet mukaan talkoisiin. Näiden nimien takana on valtava määrä kokemusta yrityselämän laskuista ja nousuista. Mentorit antavat aikaansa, apuja ja vertaistukea kurikkalaisille yrittäjille tässä vaikeassa tilanteessa. Tarkoitus ei ole tarjota valtion luomia tukipaketteja, vaan kokemusta, käytännön vinkkejä, henkistä tukea, vertaiskeskustelua, jne. Käytä siis mahdollisuus hyväksesi ja ota yhteyttä konkareihin (ensisijaisesti puhelimitse). Palvelu on maksutonta. Katso lista mentoreista alla olevasta kuvasta tai linkistä.

Kokemusta ja tukea yrittäjälle

Kokemusta ja tukea yrittäjälle

Anna-Liisa Myllymäki
anna-liisa.myllymaki@kurikka.fi
p. 040 537 0324
Miltei 20 vuoden yrittäjäkokemus perinteisestä kivijalkayrittäjyydestä.

Jukka Laitala
jukkas.laitala@gmail.com
p. 0400 265 160
Miltei 50 vuoden kokemus yritystoiminnasta eri rooleissa ja vastuualueissa.

Markku Haavisto
markku.haavisto@netikka.fi
p. 0400 666 307
Yli 30 vuoden yrittäjäkokemus

Kari Pihlajamäki
kari.pihlajamaki@netikka.fi
p. 0400 666 915
Vuosikymmenten kokemus pankki- ja rahoitusmaailmasta.

Pauli Keski-Valkama
pkeskivalkama@gmail.com
p. 050 389 9969
Yli 30 vuoden yrittäjäkokemus

Pekka Nokso
pekkanokso@netikka.fi
p. 0400 666 916
Vuosikymmenten kokemus pankki- ja rahoitusmaailmasta

Merja Hakola
tarinan.taika@gmail.com
p. 044 538 0046
Yli 10 vuoden kokemus hyvinvointipalvelualalta. Vahvuuksina vuorovaikutus-, mielenhallinta-, hyvinvointi ja sovittelutaidot.

Lea Hietikko
lea.hietikko@netikka.fi
p. 050 377 5820
Pitkä yrittäjäkokemus tilitoimisto- ja luonnonvara-alalta.

Jari Isohella
jari@maiseri.fi
p. 0400 680 866
Miltei 40 vuoden yrittäjäkokemus

Heikki Rinta-Rahko
heikki.r-r@netikka.fi
p. 050 61499
Vuosikymmenten yrittäjäkokemus sekä vahvasti mukana maakunnallisessa ja valtakunnallisessa elinkeinopolitiikassa ja yrittäjäasioissa.

Sauli Kokkola
sauli.kokkola@luukku.com
p. 040 520 6001
Vuosikymmenten kokemus pankki- ja rahoitusmaailmasta

Paula Nikkinen
paula.kenkari@gmail.com
p. 040 197 9222
Yli 30 vuoden kokemus perinteisestä kivijalkayrittäjyydestä

Muut yhteistyötahot

Hallituspartnerit Pohjanmaa ry yhteistyössä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamareiden kanssa tarjoaa keskusteluapua ja asiantuntemusta alueen yritysten käyttöön koronakriisin aiheuttamissa haasteissa. Palvelu on maksutonta ja tarjolla kaikille Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla toimiville yrityksille ja yrittäjille.

Suomen Yrittäjät ovat koonneet sivustolleen kattavan tietopaketin:
Kaikki koronasta yrittäjälle

Uusyrityskeskus Neuvoa-antavasta saa neuvonta-apua koronakriisin vuoksi talousvaikeuksiin joutuneille yrityksille ja yrittäjille. Apua tarvitsevat voivat olla yhteydessä puhelimitse tai varata aikoja uusyrityskeskuksen neuvontaan ajanvarauskalenterista www.neuvoa-antava.fi

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

 • auttaa ja neuvoo talous- ja maksuvaikeuksissa olevia yrittäjiä
 • neuvojat ovat yrityksen talouden- ja terveyttämisen asiantuntijoita
 • palvelu on luottamuksellista ja maksutonta
 • soita 0295 024880 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00–16.00

Maaseutuohjelman kehittämishankkeilla on mahdollisuus auttaa koronan aiheuttamia haasteita. Hankkeiden sisältöjen mukaisesti neuvonta, ohjeistus ja tiedonvälitys saattavat helpottaa yrittäjien tilannetta huomattavasti. Kysy lisää Leader Suupohja (Kurikka + Jurva) tai Leader Liiveri (Jalasjärvi).

Maaseudun yritysten ja maatalouden väliaikainen tukipaketti 18.5. alkaen

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki

 • maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä
 • alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.
 • Lisätiedot

Alkutuotannon väliaikainen tuki

Tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi. Lisätiedot


Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan

TE-palveluiden sivuille on koottu tärkeää tietoa työnhakijaksi ilmoittautuvalle yrittäjälle. Sieltä löytyy myös mm. ohjeet: Työnhakijaksi ilmoittautuminen Oma asiointi -palveluun askel askeleelta.

Yrittäjät ovat voineet saada väliaikaisesti työmarkkinatukea tavallista kevyemmin ehdoin koronaviruspandemian aikana. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi väliaikaista muutosta jatketaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen 28.1.2022 ja se tulee voimaan 31.1.2022.

Päätoimisesti yrittäjänä työllistyneellä on oikeus työttömyysetuuteen lähtökohtaisesti sen jälkeen, kun yritystoiminta on lopetettu kokonaan. Korona-aikana yrittäjät ovat voineet väliaikaisesti saada työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely on päättynyt tai tulot vähentyneet koronapandemian vuoksi. 

Väliaikaisen työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että

 • yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai
 • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 103,92 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Lisätietoja Kelan työttömyysturvasta yrittäjille

Verohallinto

Päivittyvä kooste koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen


#tueyrittäjää: kurikkalaisia verkkokauppoja ja noutoruokapaikkoja

Koronapandemian jyllätessä yritysten toimeentulo riippuu täysin siitä, miten ihmiset käyttävät palveluita. Olemme koonneet www.asujaela.fi sivulle listaa kurikkalaisista verkkokaupoista. Suosittelemme edelleen hankkimaan välttämättömät ostokset paikallisista kivijalkakaupoista ja käyttämään palveluita (terveenä!), mutta haluamme myös kannustaa tutustumaan kattavaan verkkokauppatarjontaan. Lista päivittyy jatkuvasti, kun saamme tietoomme palveluntarjoajia. Lähetä logo ja linkki verkkokauppaasi osoitteeseen jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi.

PS. Lataa MyCashflown maksuton opas verkkokaupan markkinointiin tästä.

Sivuille on koottu listaus myös kurikkalaisista ravintoloista ja kahviloista, joista asiakkaat voivat noutaa syötävää. Auta yrittäjää ja helpota omaa arkeasi tilaamalla välillä noutoruokaa!

Puuttuuko yrityksesi listalta? Lähetä logo, yhteystiedot ja mahdollinen linkki verkkosivullesi osoitteeseen jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi.


Kaupungin vuokra-asiat

Tiedustelut ja kyselyt liittyen Kurikan Toimitilat Oy:n vuokriin tulee osoittaa suoraan toimitusjohtaja Tapio Ketoselle p. 044 7022 467, tapio.ketonen@kurikka.fi

Tiedustelut ja kyselyt liittyen kaupungin vuokriin (vuokranantajana Kurikan kaupunki, ei Kurikan Toimitilat Oy) tulee osoittaa apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukolle p. 044 550 2639, juha.luukko@kurikka.fi


Yrityspalvelupiste Formu

Yrityspalvelupiste Formu palvelee yrittäjiä osoitteessa Keskuspuistikko 14, Kurikka.Voit olla yhteydessä kaupungin elinvoimaosaston väkeen myös puhelimitse ja sähköpostillakin. Voit myös liittyä ”Formu ja yrittäjät” -WhatsApp-ryhmään.

Liity tästä Formun WhatsApp-ryhmään Pysy mukana uutisvirrassa ja tilaa tästä Kurikan elinkeinotoimen uutiskirje

Formun asiantuntijat:

Luukko Juha
apulaiskaupunginjohtaja
juha.luukko@kurikka.fi
044 550 2639
Kurikka Jussi-Pekka (poissa 30.6.2023 saakka)
yritysasiantuntija (työvapaalla)
jussi-pekka.kurikka@kurikka.fi
044 760 9122
Yli-Hynnilä Reetta
Hankekoordinaattori
reetta.yli-hynnila@kurikka.fi
050 305 4982
Hämäläinen Reijo
maaseutupäällikkö
reijo.hamalainen@kurikka.fi
0400 877 678
Tammela Pirjo
maaseutuasiantuntija
Pirjo.Tammela@kurikka.fi
0500 234 441
Sandvik Tarja
korkeakouluasiamies ja NOUSU-ohjelman projektipäällikkö
tarja.sandvik@seamk.fi
040 680 7180