Siirry sisältöön

Kurikan kaupungin toimenpiteet ja ohjeet koronaviruspandemiaan liittyen

Sivu päivitetty 30.6.2020. Päivitetty tiedotetta kauttaaltaan.

Kurikan kaupunki, JIK ky ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri seuraavat COVID-19-tilannetta jatkuvasti ja reagoivat tarvittaessa muuttuvaan tilanteeseen. Kurikan kaupunki toimii kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan.

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta löytyy THL:n ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.

THL:n ajankohtaiset uutiset koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset uutiset

Koronaviruksen vaikutus Kurikan kaupungin toimintaan

Päivähoitopaikkojen toiminta

Varhaiskasvatuksessa on palattu normaaliin toimintaan hallituksen linjauksen mukaisesti 14.5.2020. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia ja huoltajia kehotetaan ilmoittamaan hoitopaikkaan hyvissä ajoin, jos lapsi palaa hoitoon tai hoitoaikoihin tulee muuten muutoksia. Edelleen on äärimmäisen tärkeää, että hoitoon tullaan ainoastaan täysin terveenä.

Huoltajia kehotetaan seuraamaan Wilmaa aktiivisesti.

Vapaa-ajan palvelut ja tapahtumat

Kurikan kirjastot aukesivat asiakkaille kokonaan valtioneuvoston suosituksen mukaisesti 1.6.2020. Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan asioivan kirjastossa klo 10-11. Kirjastossa asioidessa tulee huomioida turvaväli henkilökuntaan ja muihin asiakkaisiin sekä noudattaa hygieniamääräyksiä. Kirjastoon ei saa tulla sairaana. Kirjastot ilmoittavat mahdollisista muutoksista omilla verkkosivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissaan.

Harrastustilat ja -paikat sekä urheilutilat aukesivat hallituksen linjauksen mukaisesti 1.6.2020. Lisätietoja uimahallien ohjeistuksista.

Uimakoulut järjestetään heinäkuussa pienemmissä ryhmissä.

Nuorisotoimen päiväleirit järjestetään vasta elokuun alussa.

Liikennepuistoissa noudatetaan AVI:n ohjeistuksia. Liikennepuistoissa työskentelee kolme ohjaajaa, jotta autoja saadaan puhdistettua käytön jälkeen ja toimintaa valvottua paremmin. Kerrallaan käytössä on aikaisempaa vähemmän autoja.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten kirjastojen, uimahallien ja nuorisotilojen osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelyistä JIK ky:n verkkosivuilla.

Kauppa-asiointi ja ruokahuolto ikäihmisille, riskiryhmäläisille sekä karanteenissa tai eristyksessä oleville

Ikäihmisten, riskiryhmäläisten sekä karanteenissa tai eristyksessä olevien kauppa-asioinnit hoidetaan ensisijaisesti sukulaisten tai tuttavien kautta. Niille yli 70-vuotiaille, riskiryhmäläisille sekä karanteenissa ja eristyksessä oleville, joilla ei ole mahdollisuutta hoitaa kauppa-asiointeja sukulaisten tai tuttavien kautta, on tarjolla myös muita vaihtoehtoja.
Lisätietoja kauppa-asioinnista ja ruokapalveluista

Muut kaupungin palvelut

Kurikan kaupungin kirjaamo ja yhteispalvelupiste palvelevat sähköisesti 9.8.2020 saakka. Virastopalvelut ovat kokonaan suljettuina 6.–24.7.2020. Vaihteen puhelinnumeron ja kirjaamon sekä yhteispalvelupisteen sähköpostiosoitteet löydät tämän tiedotteen lopusta.

Yrityspalvelupiste Formun toimipiste on suljettu 9.8. saakka. Asiakkaita palvellaan puhelimitse tai sähköpostitse. Yritysasiamiehet ovat koonneet myös tietopaketin, josta löytyy tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta yrityksiin. Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin.

Kurikan kaupungin maaseutupalveluiden toimipisteet ovat suljettuina, ja asiakkaita palvellaan sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Myös lomituspalveluiden asiointi hoidetaan ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse.
Lisää tietoa maaseutu- ja lomituspalveluiden järjestelyistä.

Kurikan kaupungin tekninen toimi on suljettuna 9.8.2020 saakka. Hakemukset, asiakirjat ym. postin voi jättää kaupungin kirjaamon postilaatikkoon, osoitteeseen Laurintie 21, 61300 Kurikka. Mikäli asianne vaatii tapaamista, pyydämme teitä varaamaan ajan.

Jalasjärvi-talon henkilökunta tekee etätöitä, ja Jalasjärvi-talo on suljettuna.

Kurikan kaupungin henkilöstö on siirtynyt mahdollisuuksien mukaan etätöihin. Kaikki asiointi pyydetään hoitamaan ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse. Etätyösuositus on voimassa 9.8.2020 saakka.

Tapahtumat

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58
§:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja
ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 500 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 500 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 14.5.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 1.8.–31.8.2020.

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

 • Huolehdi käsihygieniasta pesemällä kädet vedellä ja saippualla 20 sekunnin ajan
 • Vältä suuria väkijoukkoja, mieti matkustamisen tarpeellisuutta ja huolehdi yskimishygieniasta
 • Älä mene töihin tai kouluun sairaana, äläkä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille hoitoon
 • Jos sinulla on lieväoireinen hengitystieinfektio kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona kunnes oireet loppuvat. Sovi poissaolosta työnantajasi kanssa puhelimitse.
 • Vetoamme työnantajiin, että he hyväksyisivät poissaolot omalla ilmoituksella
 • Jos tulet ulkomailta, sovi työnantajan kanssa 14 vuorokauden poissaolosta. Sellaiseen poissaoloon ei kirjoiteta terveydenhuollosta mitään todistusta.
 • Jos sinulla on vakavia hengitystieinfektion oireita kuten hengitysvaikeuksia, kuumetta tai yleiskunnon heikkenemistä, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi puhelimitse. Hätätapauksessa soita numeroon 112.

Miten toimia, jos epäilee koronavirus COVID-19 tartuntaa?

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilta löytyy ajantasaiset ohjeet koronavirustaruntaa epäileville.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Kotona pitää pysytellä, kunnes olet ollut oireettomana vähintään vuorokauden. Tarkoituksena on varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa.

Soita Päivystysapuun 116117 vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Hoitoon liittyviä neuvoja saat alueesi terveydenhuollon neuvontapuhelimesta tai kiirevastaanoton numerosta niiden aukioloaikoina. Ota aina ensin yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin. Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen, jotta muut ihmiset eivät altistu virukselle. 

Hätänumero 112
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Päivystysapunumero p. 116117        
Päivystysavusta saat apua äkillisiin terveysongelmiin ympäri vuorokauden.

JIK ky:n neuvontapuhelin koronaa varten p. 044 550 2617
Puhelimeen vastaa JIK ky:n tartuntatautihoitaja ma–pe klo 8.00–15.00.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin huolipuhelin p. 050 474 2854
Huolipuhelimeen voit soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa ja koet ahdistusta tilanteen takia. Huolipuhelimeen vastaavat henkisen tuen ammattilaiset ma–pe klo 9.00–15.00.

Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa  kotona. Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja tietyt oireet vaativat välitöntä hoitoa.

Kun sairastut

 • Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. 

THL:n ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon

THL: Milloin on hakeuduttava hoitoon?

Tukea ja apua

Tärkeitä yhteystietoja koronavirustilanteessa Kauppa-asiointi ja ruokahuolto Apua ikäihmisille koronavirustilanteessa Tukea kuntalaisille koronavirustilanteessa Apua yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin

Lisätietoa

THL:n verkkosivut JIK ky:n verkkosivut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut Valtioneuvoston verkkosivut Ulkoministeriön verkkosivut
Kurikan kaupungin vaihde
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
06 451 3555
Kurikan kaupungin kirjaamo
kurikan-kaupunki@kurikka.fi
(06) 451 3555 (vaihde), ark. klo 9–15
Laurintie 21, 61300 Kurikka