Siirry sisältöön

SEUTUKAUPUNKIrekry


Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja rekrytointivalmiuksien kehittäminen


Hankkeen toteutusaika 1.1.2022 – 30.6.2023

Kurikan kaupunki toimii osatoteuttajana SEUTUKAUPUNKIrekry –yhteishankkeessa: kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja yritysten rekrytointivalmiuksien kehittäminen.

Yhteiset keskeiset tavoitteet ovat:

 • Löytää ratkaisuja seutukaupunkien eri toimialojen pahenevaan työvoimapulaan vauhdittamalla työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa.
 • Kehittää keskeisten työvoimapulasta kärsivien alojen vetovoimaa sekä seutukaupunkien että eri toimijoiden yhteistyöllä.
 • Parantaa yritysten osaamista kansainvälisissä rekrytoinneissa ja ulkomaisten työntekijöiden vastaanottamisessa.

Hankkeen jatkoaika 1.7.-30.9.2023

SEUTUKAUPUNKIrekry –hanke jatkaa syyskuun loppuun saakka. Jatkoajalla hankkeen toteutusta jatkavat: Kalajoen kaupunki, Kristiinankaupungin elinkeinokehitys, Kurikan kaupunki, Koillismaan kehittämisyksikkö Naturpolis, Pietarsaaren kehittämisyksikkö Concordia Oy, SASKY koulutuskuntayhtymä ja Yrityssalo Oy.

Kesäkuun 2023 loppuun mennessä hankkeessa on saatu valmiiksi erilaisia malleja ja työkaluja ja toteutettu mm. Houkuttelevin Työpaikka -kilpailu.


Työnantajamielikuvan ja rekrytointimarkkinoinnin käsikirja

Yritysten sosiaalisen median osaamisen lisäämiseksi on tuotettu Työnantajamielikuvan ja rekrytointimarkkinoinnin käsikirja. Käsikirjan on tarkoitus auttaa yrityksiä tarttumaan rohkeasti digitaalisen- ja sosiaalisen median markkinointiin ja onnistuneen työnantajamielikuvan rakentamiseen. Teos pohjautuu 2022-2023 projektin järjestämiin ja esittämiin some-tietoiskuihin.

Työnantajamielikuvan ja rekrytointimarkkinoinnin käsikirja

Seutukaupunkiosaajat.fi – Tietoiskujen tallenteet


Kurikka-esite kausityön tekijöille

Samoin yritysten käyttöön on valmistettu Kurikan palvelujen esite kausityöntekijöille. Tämä englannin kielinen esite soveltuu erityisesti maatalousalan ja maahanmuuttokoordinaation avuksi, mutta myös muillekin Suomen ulkopuolelta itsenäisesti paikkakunnalle muuttaneille. Esite kokoaa yhteen tärkeimmät palvelut ja harrastemahdollisuudet, joita myös osan vuotta töissä olevat mahdollisesti tarvitsevat ja haluaisivat käyttää. Tavoite on esitellä Kurikkaa myös viihtyisänä ja mielenkiintoisena elinympäristönä, jota voisi harkita myös pysyväksi työ- ja asuinpaikaksi.

Kurikka-esite kausityöntekijöille

Intia -rekrypilotti

Koko hankeverkoston toteuttama Intia –rekrypilotti herätti kiinnostusta ja kontaktoituja metallialan asiakasyrityksiä oli yhteensä 26. Kesäkuun alkuun mennessä yhdeksän hitsaamisen tai CNC-koneistuksen osaajaa oli valittu kuudelle yritykselle ja työsopimus solmittu kohdemaassa rekrytointia tekevän yhteistyökumppani Kaiku HR:n toimesta. Kehitystoimia jatketaan ja myös hankkeen päätyttyä mahdollisuudet ja kontaktit intialaisten rekrytoinniksi ovat käytettävissä.

”Kesäkuun alussa 2023 tilanne on se, että lennot Suomeen ensimmäisille intialaisille työntekijöille on varattu, asunto hankittu ja työnteon aloituspäivä asiakasyrityksen kanssa vahvistettu. Yhteensä yhdeksän intialaista työntekijää tulee saamaan työluvan Suomeen heinäkuun loppuun mennessä, mikäli TE-toimisto ja Migri hyväksyvät hakemukset. Neljä ensimmäistä oleskelulupaa myönnettiin alle kolmen viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Hankkeen päättyessäkin työ Kaiku HR:n ja asiakasyritysten välillä jatkuu ja lisää ammattitaitoista työvoimaa rekrytoidaan Intiasta Suomeen helpottamaan yritysten työvoimapulaa.”

Kaiku HR 8.6.2023

Live and Learn –malli

Verkosto on kehittänyt kv-opiskelijoiden Live & Learn –toimintamallia. Se on rakennettu edistämään ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen kansainvälisten opiskelijoiden opintomenestystä, työllistymistä, vapaa-ajan toimintoja ja kotoutumista. Malli toimii eräänlaisena vaihtoehtojen tarjottimena.

Seutukaupunkiosaajat.fi – Live&learn


Houkuttelevin Työpaikka  -kilpailu yrityksille

Houkuttelevin työpaikka –kilpailu on saatu päätökseen. Kilpailuun oli mahdollista osallistua tekemällä julkaisu Facebook- tai Instagram-tililleen. Kisa järjestettiin Kurikan lisäksi Kauhajoella, Kalajoella, Salossa ja Ylivieskassa.  Yrityksillä oli kisan kautta mahdollisuus vahvistaa itsestään positiivista kuvaa työnantajana. Kurikassa kilpailuun osallistui yhteensä 7 yritystä: Fortaco, Jokipiin Pellava, Kasariwood, Koja, Relicomp, Scanburger Puska-Jussi sekä Wanha Asema.  

Kilpailun tuomaristo – Kurikan elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Paavo Mattila, elinvoimajohtaja Juha Luukko, yritysasiantuntija Timo Orhanen, tiedottaja Maria Parkkonen sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjaaja Lauri Mäntykoski -kokoontui kesäkuussa arvioimaan kilpailutyöt ja valitsemaan voittajan. Voittaja julkistetaan Asu ja Elä -messuilla Kurikan kampuksella 9.9.2023.


Kansainvälisen rekrytoinnin oppaat ja linkit:

Kansainvälisen rekrytoinnin opas

Kurikka osatoteuttajana:

 • Kurikka keskittyy tässä hankekokonaisuudessa kehittämään työvoimapulasta kärsivien toimialojen ja yritysten imagoa, vetovoimaa ja viestintäosaamista.
 • Kohdennetuille toimialoille/eri toimijoille luodaan alakohtaisia toimenpiteitä kuten tiedotusta, viestintäkoulutusta, malleja erilaisista markkinointimahdollisuuksista ja materiaalia imagotyötä varten.
 • Kehitetään myös kv –rekrytointien ja rekryprosessien sujuvuutta yhdessä yritysten kanssa.
 • Lisäksi toteutetaan aktiivisia toimenpiteitä myös muissa hankkeen toimenpiteissä (ns. työpaketeissa).

Kurikka osallistuu myös Ketterää osaamista -hankkeeseen verkostokumppanina. Hankeaika on 1.1.2022-30.6.2023.

Molemmat hankkeet kuuluvat osaavan työvoiman saatavuutta edistävään hankekokonaisuuteen.

Rahoittavana viranomaisena toimii Etelä-Pohjanmaan liitto:

 • Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) / Seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen.

Päätoteuttaja:

 • Yrityssalo Oy

Osatoteuttajat:

 • Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä
 • Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy
 • Kalajoen kaupunki
 • Kauhajoen kaupunki
 • Kehitys-Parkki Oy
 • Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy
 • Koulutuskuntayhtymä Brahe
 • Kristiinankaupungin elinkeinokeskus
 • Kurikan kaupunki
 • Navitas Kehitys Oy
 • Oulun yliopisto Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrityskeskus MicroENTRE
 • Pietarsaarenseudun kehittämisyhtiö Concordia Oy
 • Rauman kaupunki
 • SASKY koulutuskuntayhtymä
 • Savonlinnan hankekehitys Oy
 • Ylivieskan kaupunki

Lisätietoa

Seutukaupunkiosaajat.fi