Siirry sisältöön

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen koronavirusohjeistukset

Koska koronavirustilanne muuttuu jatkuvasti, myös siihen liittyviä ohjeistuksia täytyy päivittää. Ajantasaiset ohjeet löydät THL:n, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja JIK ky:n verkkosivuilta oheisten linkkien takaa.

THL:n lapsia koskevat ohjeet Sairaanhoitopiirin tiedotteet JIK ky:n tiedotteet

Tälle sivulle päivitetään Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin viimeisin lapsia ja nuoria koskeva tiedote.

Sivu päivitetty 1.9.2020 klo 10.15.

Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten Covid-19-näytteet

Seinäjoen keskussairaala 28.8.2020. Hyväksyjä infektiolääkäri 28.8.2020.

1) Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, mutta hän tai hänen lähipiirinsä ei ole matkaillut kahteen viikkoon ulkomailla, eikä hän ole tiettävästi altistunut koronavirukselle

  • hän ei voi oireisena mennä hoitoon/kouluun, vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteille. Mikäli oireet ovat hyvin lieviä, voi tilannetta myös seurata kotona ilman testaamista, jolloin lapsi voi palata hoitoon tai kouluun yhden oireettoman vuorokauden jälkeen.
  • jos lapsen näytteille pääseminen viivästyy niin, että oireet ovat olleet jo vuorokauden poissa ennen näytteille pääsyä tai sen vastauksen saamista, lapsi voi palata hoitoon/kouluun. Jos varattua koronatestiaikaa ei tarvita, se on peruttava.
  • jos näyte on saatu otettua ja se on negatiivinen, lapsi voi palata hoitoon/kouluun sitten, kun oireet ovat selvästi lievittymässä.
  • jos perheessä on samanaikaisesti useita samanlaista hengitystieinfektiota sairastavaa, riittää, että yhdeltä lapselta on saatu negatiivinen testitulos. Muut lapset voivat palata hoitoon/kouluun, kun oireet ovat selvästi lievittymässä.

2) Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita oireita ja hän tai hänen lähipiirinsä on matkaillut kahden viikon sisään ulkomailla

  • hän ei voi mennä oireisena hoitoon/kouluun vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteille
  • hän saa mennä hoitoon/kouluun vasta kun koronavirusnäyte on otettu ja se on vastattu negatiivisena,ja oireet ovat selvästi lievittymässä

3) Mikäli lapsi on altistunut koronavirukselle, hänet on määrätty karanteeniin. Jos hän saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänelle järjestetään koronatestausaika. Lapsi on kuitenkin karanteenissa eikä voi mennä hoitoon/kouluun ennen karanteenin päättymistä, vaikka testitulos olisi negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, hänet määrätään eristykseen, ja hän voi palata hoitoon/kouluun vasta eristysajan päätyttyä.

Elina Kärnä, infektioylilääkäri
Hannu Puolijoki, johtajaylilääkäri