Siirry sisältöön

Jyllinkosken luontokartta

  • Lähtöpiste: Jyllinkoskentie 126, 61300 Kurikka.
    Katso lähtöpisteen sijainti kartalta.
  • Reittikartta
  • Pituus: edestakainen reitti n.1,5 km
  • Vaativuus: Keskivaativa. Vaatii jonkin verran fyysistä kuntoa jyrkkien nousujen vuoksi ja sopii hieman haastetta hakevalle retkeilijälle. Reitin lyhyyden vuoksi myös isommat lapset jaksavat kulkea koko reitin

Jyllinkosken luontopolun reittikuvaus

Jyllinkosken luontopolulla yhdistyvät luonto ja sähköntuotanto kiehtovalla tavalla. Luontopolku kulkee jyrkkätörmäisen jokilaakson reunoilla Kiskonniemeen. Polku on niin sanottu janareitti, joka kuljetaan edestakaisin. Edestakaisen matkan pituudeksi tulee noin 1,5 km. Jyllinkosken alue on suureksi osaksi lehtojen luonnonsuojelualuetta.

Tämä luontopolku tarjoaa hienoja maisemia, vaihtelevaa maastoa, monipuolista luontoa, rehevää metsää, kosken pauhua ja jonkin verran fyysistä haastetta jyrkkien nousujen vuoksi. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat helpottamaan kulkemista ja kosteimmat kohdat reitillä päästään ylittämään pitkospuita pitkin. Osa rinteistä, pitkospuista ja portaista saattaa olla paikka paikoin erittäin liukkaita kosteasta tai pakkassäästä johtuen. Osan matkaa reitistä kulkee myös tukeva kaide, josta voi halutessaan ottaa tukea.

Vaihtoehtoisesti voi maisemia ihastella myös lyhyellä (edestakaisin vajaa 1 kilometri) perhereitillä, joka kulkee joen vastakkaisella puolella varsinaiseen luontoreittiin katsottuna. Perhereitillä pääsee hyvin kulkemaan esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, joten perheen pienimmätkin pääsevät ihastelemaan luonnon ja kosken antimia. Perhereitin aloitus piste on luontoreitin kanssa sama, mutta lähtee eri suuntaan. Reitin alussa ylitetään heti Jyllinkosken silta, josta pääseekin heti erinomaisesti näkemään pauhaavan kosken komeuden. Sillan jälkeen reitti kääntyy oikealle ja mukailee joen reunaa aina padolle saakka, joka toimii myös reitin kääntöpisteenä. Takaisin kävellään siis samaa reittiä.

Jyllinkosken luontoreitin ja perhereitin lisäksi pääsee tutustumaan sähköpuistoon ja kesällä alueella palvelee myös kioski, josta voi vaikka ostaa jäätelöt ja nauttia kauniista kesäsäästä.