Siirry sisältöön

Kesäpuput ja kesälampaat ilahduttavat Kurikan keskustassa kesä-heinäkuussa

Kurikan kaupunki ja Kurikan 4H-yhdistys tiedottavat 27.5.2024, julkaisuvapaa heti

Kesällä 2023 laitumella oli kaksi karitsaa ja kolme aikuista lammasta.

Kurikassa jo perinteeksi muodostuneet kesäpuput ja kesälampaat saapuvat viettämään kesää Wanhan Aseman ja K-Supermarketin väliselle puistoalueelle maanantaina 3.6.2024. Kesävieraat ilahduttavat asukkaita ja kaikkia Kurikassa vierailevia elokuun alkuun saakka. Puistoalueen löytää verkon karttapalveluista laittamalla osoitteeksi Laurintie 24, Kurikka. Jos mahdollista, autojen parkkipaikaksi suositellaan kesäeläinvierailujen ajalle esimerkiksi Kurikan toria (Asematie 8), jossa on tilava pysäköintialue.

Sekä lampaiden että pupujen hoidosta ja huolenpidosta vastaa Kurikan 4H-yhdistys, jonka kanssa Kurikan kaupunki on sopinut yhteistyöstä kesäeläinten hoidossa.   

”Kolmen edellisen kesän aikana pupujen ja lampaiden hoitoon on tehty hyvät suunnitelmat, joita käytetään myös tulevana kesänä”, kertoo Kurikan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tomi Alanen.  

Kesäpupuja ja -lampaita kaupungin puolesta koordinoinut maaseutuasiantuntija Pirjo Tammela muistuttaa, ettei lampaille tai pupuille pidä antaa mitään syötävää aidan raosta. ”Eläinten hoitajat 4H-yhdistykseltä huolehtivat pupujen ja lampaiden ruokkimisesta kokonaisuudessaan”, hän painottaa. ”Eläinten vatsat voivat tulla todella kipeäksi ylimääräisestä ruuasta, joten niiden omatoiminen ruokkiminen on ehdottomasti kielletty.”

Milloin pupuja ja lampaita pääsee katsomaan?

Maanantaista 3.6.2024 alkaen pupuja ja lampaita pääsee katsomaan omatoimisesti aidan takaa päiväsaikaan. Pupujen ja lampaiden hoitajat, 4H-yhdistyksen nuoret kesätyöntekijät ovat paikalla tiettyinä kellonaikoina, jolloin on esimerkiksi mahdollista päästä silittämään pupuja aitauksen sisällä. 

”Alkukesästä varsinkin lampaat saattavat olla arkoja – kannattaa antaa niille aikaa totuttautua ympäristöön”, ohjeistaa Tammela.

Eläinten hoitajat ovat lampaiden lähistöllä arkisin (ma–pe) klo 17–18 ja pupujen luona klo 18–19. Viikonloppuisin (la–su) eläinten hoitajat ovat paikalla lammasaitauksen luona klo 15–16 ja pupujen luona klo 16–17. Huom! Säävaraus! Juhannusviikonloppuna (pe, la, su) hoitajat eivät ole tavattavissa, mutta puput ja lampaat löytyvät paikan päältä normaaliin tapaan. Öiksi puput viedään aina nukkumaan sisätiloihin, ja myös lampaat kaipaavat illalla ja yöllä rauhallista lepoaikaa.

”Eläinten hoitajat vastaavat mielellään kysymyksiin. Heiltä voi kysellä esimerkiksi pupujen ja lampaiden hoidosta”, kertoo Alanen. ”Jos hoitajaa ei jostain syystä näy, hän tulee heti, kun on saanut eläinten hoitoon liittyvät tehtävät valmiiksi.”

Mitkä niiden nimet ovat?

Puput tulevat Päivi Kivelältä Kurikasta, ja lampaat ovat viime kesän tapaan Matti Viitalan tilalta Ilmajoen Pojanluomalta. Pupujen ja lampaiden nimet päättää lapsiryhmä Kankaan päiväkodista. Nimet julkaistaan kaupungin verkkosivuilla ja somekanavissa viikolla 24.

Lisätietoja tarvittaessa:

Kurikan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tomi Alanen, p. 040 517 5017, kurikka@4h.fi
Maaseutuasiantuntija Pirjo Tammela, p. 0500 234 441, pirjo.tammela@kurikka.fi