Siirry sisältöön

EP:n ELY-keskus tiedottaa: Kevättulvaan varaudutaan laskemalla tekojärvien vedenpinnat tavanomaista alemmaksi (Pohjalaismaakunnat)

21.3.2024 15:00:00 EET | Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lunta on pohjalaismaakunnissa tänä keväänä tavanomaista enemmän, joten aineksia suurempaankin kevättulvaan on olemassa. Tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuiput sijoittuvat huhtikuun puolivälin molemmin puolin, mutta tulevat lämpötilat ja sademäärät vaikuttavat oleellisesti tulvan ajankohtaan, sulamisnopeuteen ja tuleviin tulvavirtaamiin. Kevättulvasta on tämän hetken ennusteiden mukaan tulossa keskimääräinen.

Kuvituskuva, kuvassa jokea, jonka jää on osittain sulanut
Viikonlopun korkeiden virtaamien vaikutukset näkyivät vielä alkuviikolla Lapväärtinjoen Peruksessa. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Jokijäiden paksuudet ovat pohjalaismaakunnissa lähellä ajankohdan keskimääräistä. Kyrönjoella Isossakyrössä ja joen alaosalla jäiden paksuus oli viime viikon torstaina noin 40–50 cm. Myös Perhonjoen alaosalla jään paksuus on noin 40–50 cm. Heikomman kohvajään osuus on noin puolet jään paksuudesta. Lisäksi virtaamien kasvu viime viikonlopun aikana sai monin paikoin veden virtamaan jään päällä ja sulatti jäitä etenkin rannoilta. ELY-keskus ei tänä vuonna teetä jääsahauksia, koska käytössä oleva jääsaha edellyttää vähintään 50 sentin teräsjäätä.

Kevättulvaan varaudutaan laskemalla tekojärvien vedenpinnat tavanomaista alemmaksi. Myös muihin säännösteltyihin järviin tehdään tilaa sulamisvesille. Tulvahuipun aikana tulvavesiä pidätetään tekojärviin ja siten hillitään alapuolisten jokien tulvimista. ELY-keskus seuraa jokijäiden liikkeitä riistakameroiden ja maastokäyntien avulla. Ensi viikon aikana tarkastetaan Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueiden tulvaluukut, jotta ne ovat toimintakunnossa.

Perhonjoella alettiin keskiviikkona laskea keskiosan järviryhmän vedenpintaa lisäämällä reilusti juoksutusta Kaitforsin voimalaitokselta. Tarkoituksena on saada vesi voimalaitoksen alapuolisella Perhonjoella nousemaan jään päälle. Tumma vesi jään päällä absorboi tehokkaasti auringon lämpöenergiaa ja avustaa siten jokijäiden sulattamisessa.

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varustautua mahdolliseen nopeastikin nousevaan tulvaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: www.vesi.fi/tulvaohjeet

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesistöyksikön päällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829