Siirry sisältöön

EPELY: Pohjalaisjokien tulvahuippu lähipäivinä – Taloja kastumisvaarassa (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa 9.4.2024 15:15

Sateet ja lämmennyt sää nostivat jokien virtaamia nopeasti. Kauhajoella vesi on noussut teille ja uhkaa asutusta. Jäät lähtivät liikkeelle maanantai-iltana Lapväärtinjoella ja muodostivat useita pienempiä jääpatoja, jotka nostivat vedenpintoja hetkellisesti ja kastelivat ainakin muutamia kellareita.

Kuva Kauhajoen Harjankoskelta 9.4.2024. Kuvituskuva.
Kuva Kauhajoen Harjankoskelta 9.4.2024 Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Vimpelissä Savonjoella jäät kertyivät alkuviikolla saarikentän yläpäähän ja aiheuttivat joen pinnan nousua. Kauhajoella Mäntylänlammilla jäät ja korkea vedenpinta uhkasivat asuinrakennusta. Kyrönjoella jäät saattavat lähteä liikkeelle näinä päivinä virtaaman edelleen kasvaessa. Jääpadot saattavat aiheuttaa nopeaa veden nousua ja tulvavahinkoja paikallisesti.

Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan Kyrönjoen tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti keskiviikolle tai torstaille. Kyrönjoen pinta Ilmajoen Nikkolassa saattaa nousta tasolle, jolla tulvavesiä johdetaan Kyrönjoen yläosan pengerretyille peltoalueille. Tämän vuoksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ryhtyy täyttämään Kalajärven ja Kyrkösjärven tekojärviä jo tiistaina ja siten hillitsemään osaltaan Kyrönjoen tulvatilannetta. Jotta tekojärvien varastotilavuudesta saadaan paras mahdollinen hyöty, niin tekojärvien täytön ajoittamisessa pitää huomioida veden viipyminen tekojärvien ja tulva-alueiden välillä. Pitkämön tekojärven käyttö pyritään ajoittamaan suurimman tulvahuipun ajankohdalle.

Lapuanjoen tulvahuippu ajoittuu ennusteiden mukaan torstaille tai perjantaille. Lapuan ja Kauhavan alueen tulvaa pyritään leikkaamalla täyttämällä Hirvijärven ja Varpulan tekojärviä sekä Nurmonjoen latvaosan säännösteltyjä järviä. Myös Lapuanjoen pinta Lapualla saattaa nousta tasolle, jolla tulvavesiä on johdettava Lapuanjoen pengerrysalueille. Vesistöjen säännöstelyn lisäksi Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvatilannetta pyritään helpottamaan pysäyttämällä tarvittaessa pengerrysalueiden pumppaamot. Kuortaneenjärven pinta saattaa nousta ensi viikolla tasolle, jolla matalalla sijaitsevat lomarakennukset voivat kastua.

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varustautua mahdolliseen nopeastikin nousevaan tulvaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: www.vesi.fi/tulvaohjeet

Linkki alkuperäiseen tiedotteeseen: https://www.sttinfo.fi/tiedote/70135369/pohjalaisjokien-tulvahuippu-lahipaivina-taloja-kastumisvaarassa-pohjalaismaakunnat?publisherId=69817874&lang=fi