Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Päivitetty 24.6.2020

Maaseudun yritysten ja maatalouden väliaikainen tukipaketti 18.5. alkaen

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki

 • maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä
 • alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.
 • Lisätiedot

Alkutuotannon väliaikainen tuki

Tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi. Lisätiedot

Maaseudun yritysten ja maatalouden väliaikaiset tuet on tarkoitettu helpottamaan covid-19 -epidemiasta johtuvaa markkina- ja tuotantohäiriöiden aiheuttamaa heikentynyttä taloudellista tilannetta. Tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita. Maatalouden alkutuotannon väliaikainen tuki on puolestaan tarkoitettu auttamaan maatiloja ja maatalousalan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.

“Hakemukset kannattaa täyttää huolellisesti ja lisätä tarvittavat liitteet. Näin myös käsittely nopeutuu”, todetaan ELY-keskuksesta.

Maatalouden väliaikaisen tuen piiriin kuuluvat esimerkiksi

 • mehiläistalous ja hunajantuotanto,
 • perunan, kasvisten tai muiden tilalla tuotettujen käsittely (pakkaus, kauppakunnostus) maatilalla ennen ensimyyntiä
 • puutarha-, taimitarha- ja muu erikoisviljely
 • maatila/puutarha myy maataloustuotteita suoraan ravintoloille, suurtalouksiin, torimyyntinä tai muuten poiketen tavanomaisista myyntitavoista (myynti meijereille, teurastamoille, isoille viljanjalostajille).

Lisätiedot ELY-keskuksen tiedotteesta (ely-keskus.fi) »

Kysymyksiä ja vastauksia maaseudun yritysten väliaikaisesta tuesta »

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki koronaviruspandemiasta johtuviin talousvaikeuksiin (ruokavirasto.fi) »Alkutuotannon väliaikainen tuki koronaviruspandemiasta johtuviin talousvaikeuksiin  (ruokavirasto.fi) »

Tautisuojautumisohjeita maatiloille

Tukihakukoulutusmateriaalia löytyy tästä linkistä

Seuraavien linkkien takana on vinkkejä
•kuvakaappauksen tekemiseen (lomakkeesta)
   https://kotimikro.fi/puhelin/nain-teet-kuvakaappauksen-puhelimella

•Oman älypuhelimen skannaustoiminnon hyödyntämiseen
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/08/digitreenit-skannaa-kuitit-ja-tarkeat-paperit-talteen-kannykalla

Kurikan kaupungin maaseutupalveluiden toimipisteet ovat suljettuina

valtioneuvoston linjauksen mukaisesti.
Palvelemme asiakkaitamme sähköpostin ja puhelimen välityksellä arkisin klo 8-15.45 ja neuvomme eri tilanteissa käytettävän toimintatavan asiakkaillemme.

Asiakkailla on käytössään valtakunnallinen maaseutuhallinnon Vipu-palvelu.
Paperiset hakemukset ja asiakirjat tulee toimittaa postin kautta
tai suoraan Kurikan kaupungin palvelupisteiden postilaatikkoihin, jotka sijaitsevat:

 • Kurikan Info-piste: Laurintie 21, Kurikka
 • Jalasjärvitalo: Kirkkotie 4, Jalasjärvi
 • Jurvan kirjasto: Koulutie 3, Jurva

Covid-19 koronaviruksen vaikutus tukiin

Voiko maatila vedota ylivoimaiseen esteeseen koronaviruksen takia?

Vallitsevassa koronatilanteessa voit vedota ylivoimaiseen esteeseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • Luomusitoumuksesi edellyttämiä kursseja ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit siirtää luomukurssin suorittamisen myöhempään ajankohtaan. Sitoumuksesta ei kuitenkaan makseta korvausta ennen kuin olet suorittanut sitoumuksen edellyttämän koulutuksen.
 • Kasvinsuojeluainetutkintojen koulutuksia tai kasvinsuojeluruiskun testaustilaisuuksia ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit suorittaa koulutuksen ja testauttaa ruiskun myöhemmin. Huomioi kuitenkin, että voit tehdä tutkinnon myös verkossa. Suorita tutkinto heti, kun tutkintotilaisuuksia taas järjestetään.
  Jos käytät urakoitsijaa kasvinsuojeluaineruiskutuksiin ja urakoitsijan ruisku on testaamatta tai urakoitsijan kasvinsuojeluainetutkinto on suorittamatta koronaviruksen takia, muista ilmoittaa ylivoimaisesta esteestä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Jos sinua tai maatilaasi kohtaa ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde, ilmoita asiasta 15 työpäivän kuluessa toimivaltaiselle viranomaiselle eli kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai ELY-keskukseen. Vain ilmoittamalla ylivoimaisesta esteestä voit säilyttää oikeutesi viljelijätukiin tai osaan niistä.

Ilmoitus kannattaa tehdä sähköpostitse. Jos postitat ilmoituksen, varmista puhelimitse, että ilmoitus on saapunut perille.  Liitä ilmoitukseen myös todisteet. Lue lisää ylivoimaisesta esteestä hakuoppaan luvusta 5.

Ruokavirasto on koostanut nettisivuilleen kysymys/vastauspalstan koronaan liittyen. Siellä on myös tietoa ruiskuntestaus ja ruiskuttajatutkinnosta.  Kysymys/vastauspalstaan pääset tästä linkistä.

Huomioi viljelijätuet sähkökaapelin kaivuutöissä

Huomioi viljelijätuet pellolla toteutettavissa yhdyskuntateknisissä töissä, erityisesti ajankohtaisissa sähkökaapelin kaivuutöissä. 

Vinkkejä sähköyhtiön tai muun vastaavan osapuolen kanssa käytäviin neuvotteluihin:

 • Neuvottele kaivuun ajankohta sellaiseksi, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa viljelylle. Paras ajankohta on yleensä ennen kylvöjä tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen, jolloin kylvön voi toteuttaa suunnitellusti.
 • Jos tämä ei onnistu, neuvottele korvaus kaivannon aiheuttamasta sato- ja tukimenetyksistä.
 • Jos kaivuutyö toiveestasi huolimatta tulee toteutettavaksi kasvukaudella kylvön jälkeen, viljelijätukien huomioon ottamisessa pätevät seuraavat yksinkertaiset säännöt:
  • Kaivuutyö tehdään kylvön jälkeen ja ennen syksyn sadonkorjuuta
   • Kylvetylle kasvustolle ei tarvitse tehdä mitään, jos kaivuualue on kapea. Esimerkiksi aurakoneella tehty kapea kaivanto pellolla tai pellon reunassa, joka ei juurikaan ole sotkenut viljeltävää kasvustoa.
   • Peru tuet kaivuualueelta, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on joku muu kuin nurmikasvi, jonka uudelleenkylvö ei ole järkevää. Esimerkiksi viljaa ei kannata kylvää uudestaan kovin myöhään varsinaisen kylvön jälkeen. Kyseisen alan tukien korvaaminen kannattaa olla neuvoteltuna.
   • Kylvä uudelleen, jos kaivuualue on leveä ja kasvustona on nurmikasvi. Esimerkiksi silloin kun kaivurilla tehdään leveää kaivantoa, josta maa kaivetaan kokonaan pois kaivannon viereen.

Tarkista kuitenkin tukien perumistilanteessa, kun kaivuualue jää kylvämättä uudelleen, onko sillä vaikutusta viherryttämistuen, peltokasvipalkkion, luonnonhaittakorvauksen tai ympäristökorvauksen ehtojen edellyttämiin kasvilajien pinta-alavaatimuksiin.

Huomioi, että tilapäisesti viljelemättömän alan tai alle 0,05 hehtaarin kasvulohkojen ilmoittaminen ei aktivoi tukioikeuksia.  Edellä mainittujen alojen ilmoittaminen kaksi vuotta peräkkäin saattaa aiheuttaa tukioikeuksien varantoonviennin tukioikeuksien käyttämättömyyden perusteella.

Pellon kasvukunto – koulutuksen materiaalit