Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa: Sata päivää TE-palvelu-uudistukseen
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 23.9.2024
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025.
Etelä-Pohjanmaan tulevat työllisyysalueet vuoden 2025 alusta alkaen ovat
- Kympin työllisyysalue (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Soini, Vimpeli ja Ähtäri),
- Suupohjan työllisyysalue (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kristiinankaupunki, Kurikka ja Teuva) ja
- TyöLakeus (Seinäjoki, Ilmajoki, Isokyrö).
Nykyisten TE-toimistojen sekä työllisyyden kuntakokeiluiden toiminta lakkaa 31.12.2024. ”TE-toimistoissa ja työllisyyden kuntakokeiluissa työskennellyt henkilöstö siirtyy uusien työllisyysalueiden palvelukseen. TE-palveluihin liittyviä tehtäväsiirtoja kunnille tapahtuu myös ELY- ja KEHA-keskuksesta. ELY-keskuksilla säilyvät alueellisen elinvoiman ja elinkeinojen edistämiseen liittyvät tehtävät. Jatkossa työllisyysalueiden kanssa tullaan käymään säännöllisiä keskusteluita”, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saari.
Julkiset työvoimapalvelut osaksi kuntien lakisääteisiä palveluita
Jatkossa sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden palvelut ovat osa kuntien tarjoamia peruspalveluita ja vuoden 2025 alusta alkaen asiointi tapahtuu kuntien omissa työllisyyspalvelupisteissä. Työmarkkinatori säilyy työnhakijoiden ja työnantajien valtakunnallisena sähköisenä palvelualustana myös palveluiden siirryttyä kunnille. Etuuksien maksatuksesta vastaavat edelleen Kela ja työttömyyskassat. ”Asiakkaiden ei tarvitse olla muutoksen takia erikseen yhteydessä TE-toimistoon, työllisyyden kuntakokeiluun tai kotikuntaansa”, muistuttaa Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Katri Lehto.
Uudistus on osa hallituksen työllisyystoimien kokonaisuutta. Sen tavoitteena on edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä parhaalla mahdollisella tavalla. Työnhakijan näkökulmasta palvelujen saavutettavuus paranee, kun palvelut tuotetaan kuntien lähipalveluina.
Uudistuksella tavoitellaan myös kuntien ja alueiden elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistamista. Kunnat voivat kehittää palveluja omien kuntalaistensa ja alueelle sijoittuvien työnantajien tarpeista käsin. Työllistyminen tehostuu, kun työllisyyspalvelut, elinkeinopalvelut sekä kunnan koulutuspalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla. Uudistuksella on laskettu saavutettavan 7000–10 000 lisätyöllistä.
Koto-uudistus vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä
TE-palveluiden uudistukseen liittyy myös kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24), joka astuu voimaan saman aikaisesti TE-uudistuksen kanssa. Kunnilla on 1.1.2025 alkaen kokonaisvastuu sekä työttöminä työnhakijoina että työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisestä.
Kotoutumislain tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien työllisyyttä, työllistymisvalmiuksia, kielitaitoa ja yhteiskuntaan osallistumista. Laki pyrkii myös edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien välillä.
Yhteyshenkilöt
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, ylijohtaja Timo Saari, timo.saari@ely-keskus.fi, p. 0295 028 501
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, johtaja Katri Lehto (poissa 23.–29.9.2024), katri.lehto@te-toimisto.fi, p. 0295 046 581.
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, kehittämispäällikkö Jarmo Nurmela, jarmo.nurmela@te-toimisto.fi, p. 0295 046 602.
Suupohjan työllisyysalue, työllisyysalueen valmistelija Anu Salmela, anu.salmela@vuoksi.fi, p. 040 184 4075
Kympin työllisyysalue, valmistelujohtaja, va. kuntayhtymän johtaja Anna Nieminen, anna.nieminen@kauhava.fi, p. 040 191 7505
Seinäjoen alueen TE25-uudistus (SATE25) -hanke, projektipäällikkö Tiina Jokela-Lyly, tiina.jokela-lyly@seinajoki.fi, p. 044 470 0459.
Liitteet
Toimijoiden välinen yhteistyö.pdf
Linkit
TE-palvelut 2024 -uudistus (tem.fi)
TE24, KOTO24, KEHA24 – kolme mittavaa uudistusta (tyomarkkinatori.fi)
Minun Etelä-Pohjanmaani – Tarinoita työperäisestä maahanmuutosta (ely-keskus.fI)