Alkutuotanto
Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen
Toimija tekee ilmoituksen alkutuotantopaikasta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Toimijan on myös ilmoitettava edellä mainituissa tiedoissa tapahtuneista oleellisista muutoksista, toiminnan keskeyttämisestä yli vuodeksi sekä toiminnan lopettamisesta. Ilmoitus on tehtävä viimeistään muutosten tullessa voimaan.
Alkutuotanto: Ilmoitus tulee tehdä, jos alkutuotannon tuottaja luovuttaa suoraan kuluttajalle
• lehtivihanneksia yli 50 000 kiloa vuodessa
• muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä yli 100 000 kiloa vuodessa
• hunajaa yli 2 500 kiloa vuodessa
• ternimaito tai raakamaito yli 2 500 kg vuodessa (tilamyynti)
• kananmunat 20 000 kg vuodessa
Linkit
Maatilan tuotteiden jalostamisen ja myynnin aloittaminen, Ruokavirasto
Elintarvikkeiden alkutuotanto, Ruokavirasto
Alkutuotanto, Ruokavirasto
Tarkastukset
Alkutuotannon tarkastuksia tehdään valvontasuunnitelman mukaan.
Maidontuotantotilat
Alkutuotannon hygieniatarkastuksissa keskitytään maidontuotantotilojen tarkastuksiin. Tilat tarkastetaan riskinarvioinnin perusteella 2 – 4 vuoden välein. Tarkastuksessa käydään läpi tilan omavalvonnan kuvaus, alkutuotannon toimintoihin liittyvä kirjanpito, lypsy, maidon käsittely ja automaattilypsyä koskevat lisävaatimukset.