Siirry sisältöön

Milloin sammunut katuvalo korjataan ja miksi katuvalot palavat joskus päiväsaikaan?

Kurikan kaupunki / tekninen osasto tiedottaa 18.12.2023, julkaisuvapaa heti

Kurikan kaupungin palautekanaviin ja myös kuntatekniikkapäällikölle tulee vuoden mittaan runsaasti yhteydenottoja, joiden aiheena on katuvalaistus. Kaupungille viestitetään sekä sammuneista tai muuten vikaantuneista katuvaloista että valoisaan aikaan päällä olleista valoista. Kuntatekniikkapäällikkö Jarmo Ojajärvi Kurikan kaupungilta kertoo, miten katuvalaistuksen ylläpitohuolto kaupungissa toimii, ja antaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin: Milloin sammunut katuvalo korjataan? Miksi katuvalot palavat joskus päiväsaikaan?

Kurikassa katuvalaistuksia huolletaan kolme kertaa talvikauden aikana. Jokaisella huoltokierroksella käydään läpi kaikki kaupungin ylläpitämät katuvalot ja korjataan rikkoutuneet. Ensimmäinen huolto on lokakuun loppupuolella, toinen tammikuun puolivälissä ja kolmas maalis-huhtikuun vaihteessa.

”Huoltokierrosten ja erillisten vikaselvitysten aikana katuvalot täytyy pitää päällä, jotta nähdään mahdolliset sammuneet valot,” kertoo Ojajärvi. ”Silloin tällöin sammuvista tai välkähtelevistä valoista otamme mielellämme sähköpostia tänne kuntatekniikkaan päin, koska ne voivat muuten helposti jäädä huomaamatta tarkastusajoissa.”

Yksittäisiä sammuneita lamppuja ei huoltokierrosten välillä yleensä vaihdeta. Jos yksittäinen katuvalo rikkoutuu juuri edellisen huoltokierroksen jälkeen, odotusaika korjaukselle saattaa olla useampia kuukausia.

”Jos kuitenkin pimeänä on laajempi alue, esimerkiksi koko kadun lamput, kannattaa olla yhteyksissä kuntatekniikkaan”, ohjeistaa Ojajärvi. ”Näitä vaihevikoja ja muita alueellisia vikoja korjataan kyllä sitä mukaa, kun niitä saadaan tietoon.”

Kurikassa on tie- ja katuvaloja yhteensä n. 6 300 kappaletta. Näistä LED-valaisimia on noin 2 200 kpl ja suurpainenatrium-valaisimia n. 4 100 kpl. Valaisinten sähkönkulutus on yhteensä voin 1 800 000 kWh vuodessa.

Ojajärvi Jarmo
kuntatekniikkapäällikkö
jarmo.ojajarvi@kurikka.fi
050 595 0565
Koskela Riikka
Tekninen johtaja
riikka.koskela@kurikka.fi
040 754 5553
Koulupolku 5