Siirry sisältöön

Kurikan ainutlaatuinen pohjavesiesiintymä

Kurikassa jalkojen alla on massiivinen muinainen laakso, kuin ”Grand Canyon”, joka on vuosituhansien aikana täyttynyt eri maa-aineksilla. Laakso ja sen paksut maapeitteet pitävät sisällään harvinaisen syväpohjavesiesiintymän. Kurikan syväpohjaveden ja maaperän ympärille on syntynyt korkeatasoista kansainvälistä yhteistyötutkimusta, johon osallistuu runsas määrä sekä suomalaisia että kansainvälisiä geologeja ja hydrogeologeja. Kurikan syväpohjavesiesiintymä kestää hyvin ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kurikan vesivaranto avaa lukemattomia mahdollisuuksia. Puhdas juomavesi on elämän edellytys.

Kestävä kehitys

1. Pohjavettä pumpataan vain sen verran, että sateesta maahan imeytyvä vesi riittää korvaamaan käytetyn pohjaveden. Vesivarasto yltää yli sataan metriin. Syvimmillään kaivoista pumpataan vettä yli 60 metristä. Pohjaveden pinnan korkeutta tarkkaillaan jatkuvatoimisilla antureilla.

Jalkojen alla Grand Canyon

2. Kurikan maankamarassa on massiivinen muinainen laakso, joka on vuosituhansien aikana täyttynyt eri maa-aineksilla. Kurikan maanalaisessa laaksossa on harvinainen maaperän syväpohjavesiesiintymä, jolla täyttäisi 40 000 olympia-mittaista uima-allasta! Muutamin paikoin vesi on puhdasta, suoraan juotavaa lähdevettä ilman minkäänlaista puhdistusta.

Tutkimus ja tulevaisuus

3. Kurikan syväpohjaveden ja maaperän tutkimushankkeeseen osallistuu runsas määrä suomalaisia ja kansainvälisiä geologeja sekä hydrogeologeja, jotka ovat tehneet ja tekevät Kurikan syväpohjavesihankkeeseen liittyvää yhteistyötutkimusta korkealla, kansainvälisellä tasolla. Tulevaisuuden visiona Kurikan hydrogeologinen instituutti, joka on alan osaamisen keskittymä sekä koulutus- ja tutkimusympäristö opiskelijoille ja tutkijoille hydrologian, geologian ja hydrogeologian alalla.

4. Suunnitteilla vesiputki Kurikan pohjaveden toimittamiseksi Vaasaan. Kun vesiputki tulevaisuudessa rakennetaan, on mahdollisuus vetää samalla myös biokaasuputki, mikä tuo uusia mahdollisuuksia energiapuolella.

5. Kurikkaan suunnitteilla biokaasuekosysteemi, jossa maataloustuottajat avainasemassa. Biokaasulla korvataan 4 miljoonaa litraa liikennepolttoainedieseliä, mikä vähentää yli 8000 tonnilla fossiilisia CO2-päästöjä vuodessa.

6. Laaja ja perusteellinen tutkimus on luonut pohjan Kurikan lukio-opiskelijoiden luonnontieteen opintojen kytkemiseen Kurikan syväpohjavesihankkeeseen. Tällä voidaan vahvistaa lukio-opetuksen, korkeakoulutuksen ja kansainvälisen tutkimuksen yhteyksiä ja yhteistyötä. Kurikan lukiossa suunnitellaan syväpohjavesiteeman nivomista luonnontieteiden opetukseen.

Vesi Kurikassa

Vesiprojekti Kurikan lukion opetuksessa

Maailman vanhin haudattu laakso Suomessa – tutkimukset paljastivat harvinaisen vesiaarteen

Tavallinen pohjavesiesiintymä Kurikassa alkoi vähitellen paljastua joksikin aivan muuksi – miten Suomesta löytyi muinainen haudattu laakso, ja miten se voi tuottaa puhtaampaa vettä kuin perinteiset pohjavesiesiintymät? Haastattelussa Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) erityisasiantuntija Niko Putkinen. Kurikan kaupunki, Vaasan kaupunki, sekä niiden vesilaitokset ovat tavoittelemassa vedenottoa syväpohjavesiesiintymästä lähivuosina.

Lisää tietoa aiheesta