Siirry sisältöön

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksusääntöön muutoksia koronavirustilanteen vuoksi

Kurikan kaupungin sivistyslautakunta päätti kokouksessaan maanantaina 27.4.2020 tehdä poikkeuksia kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasmaksusääntöihin koronavirustilanteen vuoksi ajalle 18.3.2020–13.5.2020.

Valtioneuvosto on suositellut vanhempia ja huoltajia järjestämään lapsen hoidon kotona, jos se on heille mahdollista. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen suorittamisesta päättävät valtioneuvoston mukaan yhä kunnat, mutta suositus on, ettei maksuja perittäisi silloin, jos lapsi hoidetaan kotona.

Kurikan asiakasmaksusääntö on mahdollistanut sen, että maksuja on pystytty mukauttamaan muuttuneisiin hoidon tarpeisiin. Jos huoltajat ovat irtisanoneet hoidon määräajaksi, myöskään maksua ei ole kertynyt kyseiseltä ajalta. Jos hoitoa on puolestaan käytetty normaalia vähemmän, on huoltajan kanssa sovittu pienemmästä hoitotuntimäärästä, jolloin maksukin on ollut tarpeen mukainen.

Nykyinen asiakasmaksusääntö ei kuitenkaan ole kaikilta osin joustanut tarpeeksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa. Tästä syystä sivistyslautakunta teki sääntöön joitain poikkeuksia ajalle 18.3.2020–13.5.2020. 

Varattuihin hoitotunteihin voi ensinnäkin tehdä poikkeusolojen aikana muutoksia normaalia joustavammin. Perheet voivat kuluvan kuukaudenkin aikana tarkentaa omaa palvelutarvettaan eli muuttaa varattuja hoitotuntejaan.

Lapsella myös säilyy poikkeusolojen aikana nykyinen hoitopaikka, vaikka hoitosuhde irtisanottaisiin määräaikaisesti. Normaalisti perheen täytyisi hakea määräaikaisen irtisanomisen jälkeen hoitopaikkaa uudelleen, jolloin lapsella ei ehkä olisi enää mahdollisuutta päästä samaan hoitopaikkaan kuin aiemmin.

Lisäksi heinäkuu säilyy sivistyslautakunnan päätöksellä maksuttomana silloinkin, kun perheelle on tullut poikkeusolojen aikana kuukausia, joista ei muodostu laskutettavaa asiakasmaksua. Normaalioloissa heinäkuu on maksuton kuukausi vain silloin, jos toimintakauden ensimmäinen kuukausi (elokuu 2019) on ollut laskutettava kuukausi eikä laskuttamattomia kuukausia ole tullut heinäkuuhun mennessä.