Siirry sisältöön

Valokuituverkko alkaa rakentua Kurikan keskustaan tänä kesänä

Kurikan kaupunki on neuvotellut Sunetin (Suupohjan Seutuverkkoyhtiö Oy) kanssa mahdollisuudesta rakentaa valokuituverkkoa Kurikan keskustaajamaan. Kurikan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 10.5. hyväksyä kaupunginhallituksen esityksen siitä, että Kurikan kaupunki osallistuu Sunetin osakeantiin vauhdittaakseen runkoverkon laajentamista Kurikan keskustaan. Samalla Kurikka sitoutui täyttämään koko annin, mikäli muut omistajat eivät siihen osallistu, ja näin takaamaan Kurikan keskustan valokuituyhteyksien rakentamisen. Kurikan keskustaajaman valokuiturunkoverkon rakentaminen aloitetaan jo kesän 2021 aikana.

– Valokuituyhteyksien eteen on tehty töitä pitkäjänteisesti. Haluamme mahdollistaa asukkaillemme ja yrityksillemme nopeat ja varmat tietoliikenneyhteydet, sillä ne tulevat kotitalouksille ja yrityksille tulevaisuudessa yhä tärkeämmiksi elinkeinotoiminnan harjoittamisen, sähköisten palveluiden ja etätöiden lisääntyessä. Kurikka haluaa olla tässä edelläkävijä Etelä-Pohjanmaalla, kommentoi Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Hanke lähti käyntiin, kun Sunet päätti yhtiökokouksessaan 15.4.2021 maksullisen osakeannin avaamisesta. Annin tarkoituksena on kerätä investointirahoitus Kurikan keskustaajaman valokuituverkon rakentamiseen. Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä esityksen Kurikan keskustan kuituverkon rakentaminen voi alkaa jo kesäkuussa 2021.

Sunetin alustavassa suunnitelmassa rakennettavan kuiturunkoverkon pituus on 12 000 metriä. Nyt tehdyillä suunnitelmilla tavoitetaan Kurikan keskustan ympärillä sijaitsevat asuinalueet.

– Suunnitelman mukaan ensimmäisessä vaiheessa valokuitua rakennetaan isommille kaduille, kuten Paulaharjuntielle, Mäkitielle, Kurikantielle, Jyllintaipaleelle, Jyräntielle ja Saumatielle. Aikataulu ja rakentamisjärjestys tarkentuvat kesäkuun aikana. Työt näkyvät kesän aikana kaivuu- ja maanrakennustöinä, ja niiden etenemistä voi seurata Sunetin verkkosivujen ajankohtaisista uutisista, kertoo Sunetin toimitusjohtaja Aatu Samppala.

– Alueen asukkaisiin olemme yhteydessä ensi talven aikana. Koteihin lähetetään ohjeet siitä, kuinka meihin voi olla yhteydessä, jos on kiinnostunut valokuituliittymästä. Kiinnostuksensa voi kertoa meille jo nyt verkkosivuiltamme löytyvällä lomakkeella, mutta pääsääntöisesti valokuituliittymiä aletaan rakentaa kotitalouksiin vasta kesällä 2022.

Suupohjan Seutuverkko Oy (Sunet) on Kauhajoen, Teuvan, Karvian, Isojoen, Karijoen, Kurikan ja Siikaisten omistama yleishyödyllinen yritys, joka rakentaa ja ylläpitää avointa tietoliikenneverkkoa. Yrityksen tehtävänä on varmistaa kuntalaisille tasapuolinen ja monipuolinen mahdollisuus laajakaistapalveluihin nyt ja tulevaisuudessa sekä tarjota yrityksille hyvät toimintaedellytykset erinomaisilla verkkoyhteyksille ja kunnille nykyaikaisen perustan palveluiden tehokkaaseen tuottamiseen.