Siirry sisältöön
‹ Palaa Tapahtumalistaan

J. Tammelin ISÄNMAAN KAIKUJA -säv.kons. Yrjö Jylhän ja Einari Vuorelan runoihin

06.12.2022 12:30 – 06.12.2022 14:00, Kurikan seurakuntatalo

Joose Tammelin (s.1958) on tunnettu niin kuoronjohtajana kuin säveltäjänä. Hänen oma säveltämänsä kymmenosainen Requiem sai kantaesityksensä 2007 Vaasassa – viimeisin esitys Turussa 3.11.2022. Jalas Chamber on toteuttanut myös Joose Tammelinin säveltämän suurmusikaalin Satu Sammosta, jota esitettiin ympäri Suomea, produktion viimeinen esityksistä Helsingin Musiikkitalossa. Tammelin kirjoitti itse teoksen kalevalaisen libreton ja toimi ohjaajana. Musikaali äänestettiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Aino-gaalassa. Jalas Chamberissa soittaa noin 15 ammattilaista ja n. 25 pitkälle edistynyttä musiikinharrastajia.

Tammelin innostui jazzista 16-vuotiaana ja sävelsi big bandille. Parikymppisenä hän löysi Sibeliuksen 1. sinfonian innoittamana klassisen musiikin ja kirjoitti 1980-luvun alusta lähtien suurimuotoista konserttimusiikkia. Hän on säveltänyt myös helposti esitettävää musiikkia: kymmeniä liedejä, soolosoitinteoksia ja kuorolauluja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tammelin on mm. säveltänyt tilaustyönä sarjan mieskuorolle, säveltänyt sarjan ”Koti Pohjolassa” viululle ja pianolle, sekä sovittanut ja orkestroinut harvinaisista joululauluista orkesterille ja kuorolle täysimittaisen ”Mikä ilo”-konsertin (2011). Hänen sävellyksistään on hiljattain ilmestynyt myös 52-osainen kirja yksinlauluja pianon säestyksellä, vuoden jokaiselle viikolle.

Tälle syksylle valmistuu usean kantaesityksen kera Joose Tammelinin Yrjö Jylhän ja Einari Vuorelan maailman parhaaseen lyriikkaan muotoilemat sävellykset ja sovitukset laululle, pianolle ja jousiorkesterille. Esitykset: su 4.12.2022 klo 13 Keuruun kirkko, 4.12.2022 klo 19 Tampereen Pyynikki-sali ja 6.12.2022 klo 12.30 Kurikan seurakuntasalissa Itsenäisyysjuhlana.

Jalas Chamber on perustettu 1992 soittamaan Jalasjärven valtakunnallisten musiikkileirien projekteissa. Orkesteriin koottiin musiikkileirin ammattilaisia, ammattiopiskelijoita ja hyviä harrastajia. Vuosien myötä orkesteri on vakinaistunut. Eri puolilla Suomea pidettyjen konserttien lisäksi Jalas Chamber on vieraillut lähes kaikissa Euroopan maissa ja edustanut Suomea monissa kansainvälisissä tapahtumissa. Merkittävä huomionosoitus orkesterille oli myös nimitys opetusministeriön Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2009 – 2010 edustamaan suomalaista kulttuuria sekä kotimaassa että ulkomailla. Orkesteri esiintyy yhteistyössä muiden orkestereiden kanssa ja vastaanottaa vierailevia orkestereita.

Vuosina 2017 – 2018 Jalas Chamber toteutti Joose Tammelinin säveltämän suurmusikaalin Satu Sammosta. Musikaalia esitettiin ympäri Suomea, produktion viimeinen esityksistä Helsingin Musiikkitalossa. Musikaali äänestettiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Aino-gaalassa.

Jalas Chamber on tehnyt toistakymmentä levytystä mm. Oskar Merikannon (2000), ToivoKuulan (2002) ja LeeviMadetojan (2004) musiikista. Kaikkiin näihin liittyen esitettiin musiikkinäytelmä säveltäjien elämästä. Äänitykset ovat saaneet upeat arvostelut ja niitä on käytetty useissa radio- ja TV- lähetyksissä, mm. Peter von Baghin Finlandia-palkitussa Suomalaisen taiteen historia -sarjassa ”Sininen laulu”. Jalas Chamberin kapellimestarina vuosina 1992 – 2022 toimi Juhani Numminen. Syksyllä 2022 orkesteria johtaa säveltäjä Joose Tammelin itse.

Ari-Matti Tuomisto(s. 1971), sai ensioppinsa soittamiseen isältään ennen siirtymistään Jalasjärven musiikkiopistoon ja myöhemmin Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistoon. Urkuristin kipinä tuli kahdelta eri taholta: kurikkalaislähtöiseltä kirkkomusiikin professori ja Kangasalan urkutehtaan johtaja Pentti Pellolta sekä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemeltä, jonka diplomitutkintotreenejä Ari-Matti kävi isänsä kanssa suurella mielenkiinnolla häiritsemässä Jalasjärven kirkon urkuparvella. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla ja vaihtuivat työuraan Leppävirran kanttorina 2001–04 ja Etelä- Pohjanmaan musiikkiopiston pianonsoiton opettajana 2004-2016. Vuosina 2009–11 kokemukset karttuivat Panula-opiston vt. rehtorin tehtävissä. Vuosina 2017-2021 hän toimi Alajärven musiikkiopiston alaisen Jalasjärven musiikkiopiston pianonsoitonopettajana ja samalla Kurikan toimipisteen johtajana, apulaisrehtorin virkaan hänet valittiin 1.1.2022 alkaen.

Sopraano Terttu Iso-Oja on monipuolinen muusikko. Hänen keskeisessä ohjelmistossaan on runsaasti liediä, kamarimusiikkia ja kirkkomusiikkiteoksia. Hän on laulanut useiden kirkkomusiikkiteosten solistina ja myös kantaesittänyt useita suomalaisia vokaalikamarimusiikki- ja oopperateoksia. Iso-Oja opettaa klassista laulua Etelä-Pohjanmaan alueella ja toimii myös Ilmajoen seurakunnan kanttorina. Iso-Oja on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa (MuM) ja Savonia-ammattikorkeakoulussa sekä useilla mestarikursseilla.

Iso-Oja voitti jaetun 2. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa v. 2008 ja oli finalisti v. 2011 järjestetyssä II kansainvälisessä Sibelius-laulukilpailussa. Viime vuosina Iso-Ojan taiteellista työskentelyä ja lauluopintoja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus (Pohjanmaa) ja Etelä-Pohjanmaan rahasto. Lisätietoa taiteellisesta toiminnasta: www.terttuiso-oja.com (kuva: Ville Hautakangas)

Tamperelainen tenori Jouni Leivo on opiskellut laulua yksityisesti useiden suomalaisten tenoreiden laulutunneilla ja kursseilla (Lindroos, Jurvelin, Ruohonen). Leivon pitkäaikainen, viimeinen laulunopettaja oli Kalevi Koskinen. Leivo on tehnyt oopperarooleja alueoopperoiden produktioissa ja laulanut kirkkoteoksia, mm. Mozartin Requiemin tenorisolistina 11 kertaa. Leivo on laulanut myös Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Hän oli mukana ”Satu Sammosta”- teoksessa Joukahaisen roolissa. (Kuva: Veli-Pekka Väisänen)

https://www.facebook.com/events/3322306324681382/?ref=newsfeed

Kurikan seurakuntatalo

Kurikantie 21, 61300 Kurikka

Hinta

Ilmainen sisäänpääsy

Tapahtuma muualla verkossa

Tapahtuman järjestäjä

Jalasjärven musiikkiopisto yhteistyökummaneineen
0400915638
auli.frigard@kurikka.fi