SAKUstars 2023 –kulttuuritapahtuma kokoaa ammatillisen koulutuksen opiskelijat ympäri Suomen Kurikan kampukselle
Sedu järjestää SAKUstars 2023 -tapahtuman Kurikan kampuksella 25.–27.4.2023. SAKUstars on valtakunnallinen ammattiin opiskelevien kulttuuritapahtuma, johon kokoontuu vuosittain satoja osallistujia eri puolilta Suomea. SAKUstars 2023 teemana on juuret ja versot.
SAKUstars kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuuden tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin – tärkeintä ei ole menestyminen vaan osallistuminen. Kilpailu on avoin kaikille ammatillisen koulutuksen opiskelijoille iästä ja tutkintotavasta riippumatta.
Kilpailulajien kirjo on laaja: musiikkia, näyttämötaidetta, kirjoitelmia, kuvataidetta, tanssia ja paljon muuta. Ennakko- ja livesarjojen lisäksi tapahtumakokonaisuuteen kuuluu useita oheistapahtumia ja seremonioita, joissa päärooleissa ovat, esiintyjinä ja palkinnonjaoissa, kilpailulajeissa menestyneet opiskelijat.
Edellisen kerran Sedu järjesti SAKUstars-tapahtuman vuonna 2010 Seinäjoella. Ja koko tapahtuman juuret juontavat vuoteen 1953.
Miten kilpailu toteutetaan?
Ennakkosarjoihin ilmoittautuminen päättyi 17.2. ja kilpailutyöt (yhteensä 520 työtä) saapuivat Kurikan kampukselle helmikuun aikana. Ennakkosarjoja ovat kuvataiteista animaatiot, piirrostaide, grafiikka, julisteet, kuvanveisto, maalaukset, sarjakuvat, taidekäsityöt, tietokonegrafiikka, valokuvat, videot. Kirjoituksista mukana ovat kirjoitelma, runot ja tallenteista podcast.
Ennakkosarjojen tuloksiin sekä palkinnon tai kunniamaininnan saaneisiin teoksiin voi tutustua https://sakustars.fi/2023/tulokset/ Teoksiin voi tutustua myös Kurikan kampuksen näyttelyssä koko tapahtuman ajan 25.–27.4.
Livenä ja estadilla
Ilmoittautuminen livelajeihin päättyi 24.3.SAKUstars 2023 livelajeihin on ilmoittautunut yhteensä 428 kilpailija. Tapahtumaan osallistuu Sedusta 26 kilpailijaa, jotka kilpailevat lajeissa: yksinlaulu, taidetta kahdessa tunnissa, karaoke, bändisolisti, soolosoittimet, soitinyhtyeet ja bändit sekä talent.
Monet kilpailijoista osallistuvat useampaan kuin yhteen lajiin, joten kilpailusuorituksia kertyy kaikkiaan yli 700. Osa on yksilölajeja ja osaan voi osallistua ryhminä. Supersuosittuja lajeja ovat Taidetta kahdessa tunnissa, Mallin mukaan ja Valokuvataidetta päivässä. Estradille houkuttelevat eniten lajit Yksinlaulu ja Karaoke. On ilahduttavaa, että jokaiseen kaikkiaan 35 ennakko- ja livelajiin on tullut ilmoittautumisia. Myös uusi laji Podcast sekä näytöslajit Spoken word ja Maa- ja ympäristötaide ovat kiinnostaneet.
Livelajien kirjo
Livelajien kirjo on hulppea: kuvataiteessa Taidetta kahdessa tunnissa, Valokuvataidetta päivässä, Mallin mukaan ja Videotarina.
Musiikissa sarjoina ovat Soitinsarjat (Soolosoittimet, Soitinyhtyeet ja bändit), Laulusarjat (Bändisolistikisa, Karaoke, Lauluryhmät, Rap-musiikki, Yksinlaulu, Laulaja-lauluntekijä).
Näyttämötaide-sarjaan kuuluvat Näytelmät, Lausunta ja Talent.
Tanssisarja kokoaa Ryhmätanssit ja Yksintanssin.
Kirjoituksiin kuuluu Runo tunnissa.
SAKUstars 2023 näytöslajina on Spoken word ja uutuutena pop up- lajina Ilmakitaran. Ilmakitaraan voi tarttua jokainen tapahtumavieras
Tapahtumassa viihdytään
SAKUstars 2023 tapahtuma järjestetään Kurikan kampuksella avarissa ja viihtyisissä tiloissa sekä kampuksen välittömässä läheisyydessä Hotel Kurikassa.
Kilpailulajit ja seremoniat ovat SAKUstars 2023 -tapahtuman keskiössä, mutta niiden lisäksi on mahdollisuus osallistua erilaisiin toiminnallisiin työpajoihin ja aktiviteetteihin, joten osallistumisen iloa ja yhdessä tekemisen elämyksiä on tarjolla kaikille osallistujille koko tapahtuman ajan.
Yhdessä tekemisen viisaus ja voima
Tapahtumajärjestelyt mahdollisimman monipuolisesti osana opintoja. Osa opiskelijoista on aloittanut jo viime syksyn aikana, esim. tekstiili- ja muotialan opiskelijat juontajien pukujen valmistamisen ja taideteollisuusala ennakkotöiden näyttelyn rakenteiden valmistuksen. Osalla opiskelijoista tehtävät keskittyvät juuri tapahtumapäiville. Tapahtuman valmistelut ja toteutus tehdään yhdessä Sedun eri alojen ja kampusten kanssa.
Isoa tapahtumaa ei kannata tehdä yksin. Verkostoitumalla muiden oppilaitosten kanssa voidaan tukea oppilaitosten ja tutkintojen erikoisosaamista ja vahvuuksia sekä vahvistaa kaikkien osapuolten osaamista. SAKUstars-järjestelyissä teemme oppilaitosyhteistyötä Etelä-Pohjanmaan opiston, Järviseudun ammatti-instituutin ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä Riveria Outokummun kanssa. Eri näkökulmat ja osaamisalueet täydentävät toisiaan.
Milloin median kannattaa olla paikalla?
Tapahtumapäivien ohjelma ja tapahtumapaikat kartalla löytää täältä https://sakustars.fi/2023/ohjelma/tapahtumaohjelma/
Seremoniat (avajaiset tiistaina 25.4. klo 18–19.30, kavalkadi keskiviikkona 26.4. klo 18–19.30 ja päättäjäiset torstaina 27.4. klo 12–13) tuovat estradille lajien sykähdyttävimmät esitykset ja kaikkien lajien kolme parasta. Ennakkolajien näyttely on avoinna koko tapahtuman ajan.
Kampuksella tapahtuu kilpailulajien lisäksi myös paljon muuta- LEGOtyöpajassa voi yhdessä rakentaa kokonaisuutta pala palalta, juurevat räsymatot antavat mahdollisuuden kutoa palan mattoa tai VR-laseilla voi sukeltaa virtuaalimaailmaan. Hemmottelupisteissä tehdään pikaehostuksia ja -kampauksia. Näytöksessä voi käydä ihailemassa vartalomaalausta ja kukkasidonnan taidonnäytteitä.
Tervetuloa haastattelemaan, kuvaamaan, osallistumaan ja nauttimaan SAKUstarsin ainutlaatuisesta tunnelmasta.