Siirry sisältöön

Kurikka maakunnan lomituspalveluiden vetäjäksi

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on päättänyt, että Kurikan kaupungilla on parhaat edellytykset toimia jatkossa Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluiden toimeenpanijana. Etelä-Pohjanmaan maatalouslomituksen paikallisyksiköt yhdistetään 1.1.2022 alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla toimii tällä hetkellä viisi maatalouslomituksen paikallisyksikköä: Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kauhava ja Kurikka. Lomituspalvelujen piirissä on hieman alle 2000 maatalousyrittäjää. Lomituksia hoidetaan noin 300 vakituisen lomittajan voimin. Lisäksi käytössä on paljon määräaikaista lomitustyövoimaa. Lomituspalvelujen hallinnossa työskentelee noin 25 henkilöä. Melan arvion mukaan vuonna 2022 Etelä-Pohjanmaan alueella lomitetaan noin 64 000 lomituspäivää. Lomituspalvelut kattavat Alajärven, Alavuden, Kristiinankaupungin, Kauhajoen, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupungit sekä Evijärven, Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin, Teuvan ja Vimpelin kunnat.

Kurikan kaupungin valinta Etelä-Pohjanmaan lomitusyksikön vetäjäksi tukee hyvin kaupungin strategiaa, jossa visiona on, että Kurikka on Suomen paras ja rohkein maaseutukaupunki 2025. Kurikka on Etelä-Pohjanmaan vahvin kotieläintuotannon kunta ja maan kolmanneksi suurin maidontuottaja. Investoinnit kotieläintuotannon jatkuvuuteen ja kasvuun ovat olleet ja ovat jatkossakin erittäin merkittäviä.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on käynnistänyt lomituspalvelujen paikallisyksikkörakenteen uudistamisen sosiaali- ja terveysministeriöltä saamiensa linjausten perusteella. Taustalla on maatalouden rakennemuutos, jonka seurauksena lomituspalvelun käyttäjien ja lomituspäivien määrän ennustetaan edelleen laskevan. STM katsoo, että maatalouden rakennemuutoksen nopean etenemisen johdosta maatalouslomitushallintoa on tarpeen sopeuttaa jo ennen suunnitteilla olevaa laajempaa hallinnon uudistusta, jonka arvioidaan toteutuvan mahdollisesti vuonna 2025. STM on asettanut työryhmän tarkastelemaan maatalouslomituksen vaihtoehtoisia hallintomalleja nykyisen hallintomallin rinnalla. Lisäksi tulevien sote-maakuntien tehtäviä selvitetään parlamentaarisessa työryhmässä. Lomitus on mukana tässä tarkastelussa. Melan käynnistämä paikallisyksikkörakenteen uudistus ottaa huomioon myös pitkän tähtäimen suunnitelmat lomitushallinnon uudistamiseksi.

Maatalouslomituspalvelut ovat tärkeä osa maatalousyrittäjien sosiaaliturvaa. Lomituspalveluiden avulla kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi saada sijaisen hoitamaan eläimiä puolestaan, kun hän pitää vuosilomaa tai esimerkiksi sairastuu. Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista antamalla hänelle mahdollisuuden irrottautua sitovasta kotieläinten hoitotyöstä. Rahoitus lomituspalveluihin tulee valtiolta.

Kesti Piia
lomituspalvelupäällikkö
piia.kesti@kurikka.fi
044 550 2873
Kirkkotie 4, 61600 Jalasjärvi