Siirry sisältöön

Kurikan kaupunki on valittu mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Kurikan kaupunki on valittu mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Mallin avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin kunnan jokaisen lapsen arjessa. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa. 

– Kurikan kaupunki on jo pitkään pyrkinyt edistämään perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia yhdessä paikallisten verkostojen kanssa. Oli todella hienoa tulla valituksi mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, koska työskentelyä lasten hyvinvoinnin eteen on jo tehty pitkäjänteisesti ja olemme valmiita sitoutumaan siihen jatkossakin, iloitsee Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

– Uuden mallin myötä pääsemme uusien ajatusten ja ideoiden äärelle pienten kurikkalaisten hyväksi. Lasten oikeuksien toteutuminen on hyvin tärkeää Kurikan kaupungille, ja haluamme kehittää lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua heitä koskevien päätösten valmisteluun sekä saada äänensä kuuluviin.

Lapsiystävällinen kunta -malli tarjoaa kunnille tukea muun muassa päätösten lapsivaikutusten ennakkoarviointiin. Malli myös edellyttää kuntia kuulemaan lapsia ja nuoria osana päätöksentekoa. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin, jota toteutetaan yli 40 maassa. 

Malli on kunnille maksuton, ja UNICEF ottaa uusia kuntia mukaan vuosittain. Tänä vuonna UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa Kurikan lisäksi seitsemän muuta kuntaa: Helsinki, Liperi, Sotkamo, Tampere, Vantaa, Vesilahti ja Vihti. Entuudestaan mallissa on mukana 36 kuntaa eri puolilta Suomea.

Mallissa tänä vuonna aloittavat kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen reilun kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 14 kunnalle.

Kurikan kaupungin yhteyshenkilönä Lapsiystävällinen kunta -malliin liittyen toimii Mirva Pirneskoski.

Pirneskoski Mirva
maahanmuuttokoordinaattori / Immigration Coordinatior
mirva.pirneskoski@kurikka.fi
050 569 8914
Keskuspuistikko 14, 61300 Kurikka