Siirry sisältöön

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille alkaa torstaina 27.8.2020 kirjastoilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi 13.8.2020 suosituksen kansalaisille kasvomaskien käytöstä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Suositus koskee myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronavirustartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven kirjastoissa

Kansalaisten on tarkoitus hankkia maskit pääasiassa omatoimisesti, mutta vähävaraisten henkilöiden on mahdollista saada maskeja maksutta kaupungilta.

Kurikan kaupunki aloittaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille torstaina 27.8.2020 Kurikan, Jurvan ja Jalasjärven kirjastoilla niiden aukioloaikoina (ma–to klo 10–19, pe klo 10–17).

Kasvomaskeja jaetaan 10 kertakäyttöisen maskin pakkauksissa, joita jaetaan 1 pakkaus / henkilö. Kasvomaskit on pakattu kirjekuoriin, joissa on mukana myös tulostettuna Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistus kasvomaskien käyttöön. . Myöhemmin on tulossa jaettavaksi myös kankaisia pestäviä kasvomaskeja

Lähtökohtaisesti jokainen kaupunkilainen on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Kenenkään taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa muodostua esteeksi suosituksen noudattamiselle. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kaupunkilaisen ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteissä.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida välttää.
 • Koronavirusnäytteenottoon matkalla olevat henkilöt ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Muissa tilanteissa (esim. yleisötapahtumat), joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Suosituksen ulkopuolelle jäävät tässä vaiheessa tilat ja tilanteet, jossa toistuvasti sama toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloihin pidemmäksi aikaa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset harrastusryhmät, päiväkodit ja koulut. Toimistomuotoiset työyhteisöt ovat myös tämän tyyppisiä yhteisöjä.

Maskin käyttäminen on vapaaehtoista. Maskia voi oman harkinnan mukaan käyttää myös muulloinkin. Kansallisen suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille.

Kasvomaskin käyttöohjeet

Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Muista maskia käyttäessäsi, että ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa. 

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.  

Muistilista maskin käyttöön:

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.
THL: Näin käytät maskia oikein -video THL:n kasvomaskisuositus