Siirry sisältöön

Juha Mieto -veistos

Juha Mieto -veistos julkistetaan Kurikassa lauantaina 26.9.2020

Juha Mieto -veistos Legenda julkistetaan Kurikassa lauantaina 26.9.2020 (Keskuspuistikko 12, Kurikka).

Ohjelma
Veistoksen julkistaminen klo 14.00 (Keskuspuistikko 12, Kurikka)
Kutsuvierastilaisuus klo 15.00 (Kurikan Kampus, Huovintie 1, Kurikka)

Livelähetykset
Sekä julkistustilaisuus että kutsuvierastilaisuus tullaan striimaamaan suorana lähetyksenä, jota kuka tahansa voi seurata. Linkit livelähetyksiin tullaan julkaisemaan tällä sivulla lähempänä julkaisupäivää.

Majoitus ja ruokailu
Pyydämme huomioimaan, että koska Kurikassa järjestetään samana
viikonloppuna (26.–27.9.2020) maastojuoksun SM-kilpailut, joten majoituspaikat voivat täyttyä nopeasti. Tietoa ruokailu- ja majoituspaikoista löydät esimerkiksi Kurikan kaupungin verkkosivuilta.

Pysäköinti
Mikäli saavut tilaisuuteen omalla autolla, pysäköintitilaa löydät patsaan läheisyydestä Kurikan torilta (Asematie 8) sekä kutsuvierastilaisuuden tapahtumapaikalta Kurikan Kampukselta (Huovintie 1) ja sen viereisen liiketilan pihasta (Jousimiehenkatu 1).

Kuljetukset
Kutsuvieraille on järjestetty linja-autokuljetus patsaan luota (lähdöt Kurikan torilta) kutsuvierastilaisuuteen Kampukselle. Kutsuvierastilaisuuden päätyttyä linja-autokuljetus Kampukselta takaisin Kurikan torille (lähdöt Kampuksen etuoven edestä). Halutessasi voit siis jättää autosi Kurikan keskustaan ja siirtyä kutsuvierastilaisuuteen linja-autolla.

Kuljetusaikataulut:

  • Kurikan torilta (Asematie 8) Kurikan Kampukselle non-stop-kuljetus klo 14.30-15.00
  • Kurikan Kampukselta (Huovintie 1) Kurikan torille non-stop-kuljetus puoli tuntia tilaisuuden päättymisen jälkeen

COVID-19-tilanteen aiheuttamat erityisjärjestelyt

Seuraamme tarkasti COVID-19-tilannetta ja tiedotamme tällä sivulla tilanteen vaatimista erityisjärjestelyistä sekä mahdollisista muutoksista tai tilaisuuden perumisesta. Kutsuvieraille pyrimme ilmoittamaan peruutuksesta myös postitse.

Tilaisuudessa noudatetaan valtioneuvoston ja aluehallintoviraston ajantasaisia määräyksiä ja suosituksia. Aluehallintovirastot ovat määränneet, että yli 500 hengen tilaisuuksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Ohjeen löydät tämän linkin takaa.

Tilaisuuteen ei saa tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkku-kipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Juha Mieto -veistoksen julkistamisjuhlallisuuksiin ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät löytyvät tämän linkin takaa.

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää. Juha Mieto -veistoksen julkistamisjuhlallisuuksissa vieraille tarjotaan mahdollisuus pitää muihin vieraisiin 1-2 metrin turvaväli.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. Tilaisuudessa on saatvilla käsihuuhdetta. Lisäksi esillä ohjeet hyvään käsi- ja yskimishygieniaan Maskia voi halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet.

Tiloissa noudatetaan työterveyslaitoksen siivousohjeita.

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta

Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä.

Legendaarinen kurikkalainen hiihtäjä Juha Mieto

Legenda-veistos kuvaa legendaarista kurikkalaista hiihtäjää ja moninkertaista arvokisamitalistia Juha Mietoa. Juha Mieto muistetaan lukuisten olympia- ja MM-mitaleiden lisäksi yhden sadasosasekunnin häviöstään Ruotsin huippuhiihtäjälle Thomas Wassbergille Lake Placidin olympiakisoissa 17.2.1980. Toinen tunnettu tarina liittyy Innsbruckin olympialaisiin vuonna 1976. Siellä Mieto auttoi kilpailijaansa Bill Kochia 50 kilometrin hiihtokilpailussa, jossa Kochilla oli vaikeuksia pitkässä ylämäessä. Mieto auttoi Kochia työntämällä selästä sen aikaa, että tämä sai voimansa kerättyä.

Mieto sai vuonna 1985 arvostetun CIFP:n (Comite International pour le Fair Play) reilun pelin palkinnon. Perusteissa mainittiin Kochin auttaminen ja Lake Placidin sadasosatappio, jonka jälkeen Juha Mieto oli ensimmäisenä onnittelemassa kilpailun voittanutta Thomas Wassbergia. Miedosta puhuttaessa muistetaan usein myös Falunin hiihdon MM-kilpailut vuonna 1974. Siellä Mieto hiihti 30 kilometrin kisan suosikkiolosuhteissaan eli vesikelillä, mutta hävisi puusuksillaan Ruotsin Thomas Magnussonille, jolla oli allaan uudenaikaiset lasikuitusukset.

Juha Mieto on hiihtäjäuransa jälkeen toiminut muun muassa Suomen eduskunnassa kansanedustajana.

Veistosprojekti on edennyt odotetulla tavalla

Hiihtäjäveistoksen suunnittelukilpailu käytiin kesällä 2018 kutsukilpailuna, johon osallistui 11 suomalaisen kuvanveiston huippua. Suunnittelukilpailun voitti arvostettu kuvanveistäjä Pekka Jylhä teoksellaan Legenda. Lähtökohtana ja mallina on kuva Juha Miedosta vuoden 1978 Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta. Veistos on yhteensä neljä metriä korkea. Sen sisältäpäin valaistu alaosa on metsänvihreäksi maalattua ruostumatonta terästä ja yläosa hiottua pronssia.

– Juha Miedolle metsä oli paikka, jossa hän pääsi toteuttamaan itseään ja kokeilemaan rajojaan. Metsä ja latu tekivät Miedosta sankarin ja koulivat hänestä voimakkaan persoonan. Juha Miedon veistoksen yhtenä lähtökohtana on ollut valokuva Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta vuodelta 1978. Veistokseni on hyvin uskollinen Juha Miedolle, kertoo taiteilija Pekka Jylhä.

Veistoshankkeen ovat toteuttaneet Juha Miedon oma urheiluseura Kurikan Ryhti yhteistyössä Kurikan kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Veistoshankkeen tukena on ollut arvovaltainen kansalaisvaltuuskunta, jonka puheenjohtajana toimii elinkeinoelämän vaikuttaja, yritysjohtaja Jorma Ollila. Kansalaisvaltuuskunnan jäsenet ovat suomalaisen urheilun, liike-elämän ja politiikan huipulta. Taideasiantuntijana hankkeessa on toiminut taidemarkkinoiden asiantuntija, filosofian tohtori Pauliina Littorin.

Hiihtäjäpatsaan varainkeruusta on vastannut urheiluseura Kurikan Ryhti. Varainkeruu on tapahtunut lahjoituksina yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä kansalaisilta, jotka ovat kiinnostuneita olemaan mukana legendaarisen hiihtäjän veistoksen tarinassa. Varainkeruu on sujunut odotusten mukaisesti.

Veistos on valmis, ja se on siirretty odottamaan syyskuuta, jolloin veistos pystytetään Kurikan kaupungin keskustaan keskeiselle paikalle torin läheisyyteen.