Siirry sisältöön

JIK ky tiedottaa: Päivitetty ohjeistus koronatartunnan saaneelle ja altistuneelle

JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä tiedottaa 11.2.2022:

”Olemme päivittäneet ohjeitamme koronatartunnan saaneille ja altistuneille. Jatkossa positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin 5 vuorokauden ajan, mikäli hän on perusterve ja oireet ovat lieviä. Tällaisessa tilanteessa suositellaan sairauslomaa omalla ilmoituksella tai etätyöhön siirtymistä, jos se on mahdollista. Jos henkilö on voimakkaasti oireinen 5. päivän kohdalla (kuume, vuodelepo), hänen tulee jatkaa kontaktien välttämistä, kunnes oireet ovat olleet lieviä vähintään 2 päivän ajan. Ohjeistus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Vähennämme PCR-testien (drive-in testaus) tekemistä, ja jatkossa testiin ohjataan seuraavin perustein:

  • Vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt (esim. korkea kuume)
  • Raskaana olevat
  • Riskiryhmiin kuuluvat (yli 70-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kaiken ikäiset)
  • Sote-työntekijät

Altistuneen tulee välttää kontakteja 5 päivää

Myös altistuneita koskevia ohjeita on päivitetty. Jos henkilö on ollut tekemisissä koronapositiivisen henkilön kanssa (joko PCR-testillä tai kotitestillä todettu), tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Vältä kodin ulkopuolisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut 5 päivää. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, niin 5 päivää lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. Suosittelemme käyttämään FFP2-maskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
  • Suositellaan, että lapsi jää kotiin 5 päiväksi perheenjäsenen oireiden alkamispäivästä. Jos tämä ei onnistu (esimerkiksi jos vanhempien on pakko mennä töihin tai etätyömahdollisuutta ei ole), niin oireettomat lapset voivat mennä kouluun tai päiväkotiin.” 

Lisätietoja tarvittaessa: www.jikky.fi/korona